Сряда, 17 Мар 2021
            
Култура

Художествена галерия „Недялко Каранешев“ в Горна Оряховица е със запълнен график до края на 2020 г.

  28.01.2020 16:01
Художествена галерия „Недялко Каранешев“ в Горна Оряховица е със запълнен график до края на 2020 г.

Художествена галерия „Недялко Каранешев“ в Горна Оряховица е със запълнен график за цялата 2020 г., съобщи уредникът Деница Иванова-Александрова. Галерията се превърна за кратко време в желана дестинация на автори-творци от града и от цяла България.
Коледната изложба, с която бе изпратена старата година, се преобрази в национално събитие, на което бяха представени автори не само от Горна Оряховица, Велико Търново, Джулюница, но и от София, Варна, Русе, Нова Загора, Трявна, Казанлък. Нови имена очаквайте и през тази година, сподели още д-р Александрова.
Различни ще са предстоящите художествени прояви както на творци от региона, така и на автори от други градове в страната.
Наближаващата изложба „Любов и вино“, чието откриване ще се състои на 13 февруари (четвъртък) от 17.30 ч., е едно добре познато събитие, наложило се като традиция в културния календар на гр. Горна Оряховица.
Тази година Галерията ще предложи и специална изява на жените художнички чрез изложбата, посветена на нежната половинка, носеща името „Дами канят“. Събитието ще се състои в началото на месец март по случай Празника на жената.
Художествена галерия „Недялко Каранешев“ ще представи нови за града автори  като твореца Иван Стоянов - художник и уредник на ХГ „Руси Карабиберов“ в Нова Загора, чиято самостоятелна изложба се очаква през април. Самостоятелна изява ще имат и творците живописци Николай Стайков, Иван Караиванов, Мария Генчева, Венетка Пейнекова, Иванка Николова, с юбилейна изложба Ваня Трифонова-Балтова от арт сдружение „ГОАРТ“ ще отпразнува своя личен празник. Фотоизложба ще покаже творчеството на младата и талантлива авторка Антоанета Панова, а изцяло графична и ретроспективна ще е експозицията от Мария Вангелова през септември месец.
Предстоящите мероприятия са доказателство за желанието на Галерията да затвърди още по-силно връзките си както с добре познати, утвърдени пред горнооряховската публика автори, така и с нови имена, сред които ще има и дебютни прояви.
ХГ „Недялко Каранешев“ държи на утвърдената традиция и през тази година пространство за изява намират добре познатите изложби на учениците от СУ „Георги Измирлиев“ и СУ „Вичо Грънчаров“, насрочени съответно за в края на април и през май месец.
Традиционната годишна изложба на сдружение ГОАРТ, която се провежда през октомври, отново ще срещне публиката с емблематичната за града Арт група.
През 2020 г. се навършват 45 години от построяване на ХГ „Недялко Каранешев“ и 115 години от откриването на Първата частна художествена галерия от художника Недялко Каранешев в Горна Оряховица. Тези две събития ще намерят отзвук в залите на Галерията през ноември месец.
Културният календар на ХГ „Недялко Каранешев“ логически ще завърши с Коледна изложба, акцентираща отново върху идеята за обединяваща среща на автори от цялата страна.
Това е поредно свидетелство за желанието на Горна Оряховица и респективно на ХГ „Недялко Каранешев“ гостоприемно да отвори врати към нови имена и творчески потенциал, които неимоверно ще обогатят и придадат широта в културните възприятия, споделя уредникът Деница Иванова-Александрова, като напомня, че след направения през лятото ремонт художественото и експозиционно пространство на галерията условно се разделя в две зали – малка и голяма.
Художници, желаещи да представят произведенията си, все още може да се възползват от площта на малката зала, която да се разработи като функционално и самостоятелно галерийно пространство. Тя носи излъчването на уют и камерно очарование, по думите на уредничката, която подчертава също, че и за нея вече са поети два ангажимента.


Ключови думи
ХГ "Недялко Каранешев" Горна Оряховица Деница Александрова
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати