Четвъртък, 22 Юни 2023
            
Горна Оряховица Други

Ученици на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ се качиха на Етна и разказаха историята на българското знаме на връстници от Италия, Уелс и Португалия

  23.03.2023 14:33
Ученици на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ се качиха на Етна и разказаха историята на българското знаме на връстници от Италия, Уелс и Португалия

От 13 до 19 март пет ученици и двама учители от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Горна Оряховица участваха в училищен обмен по проект “We’d Better Shape Up!”, КД2 на програма „Еразъм+“ в град Кампоротондо Етнео, Сицилия. Това е третата мобилност по проекта. Координатор на проекта е Уелс, а останалите страни партньори са Италия, България и Португалия.

След топлото посрещане от страна на ученици, родители и координатора за Италия, гостите бяха приветствани от директора на италианското училище ISTITUTO SCOLASTICO COMPRENSIVO STATALE “E. VITTORINI”. Последва тържествен концерт на училищния оркестър, разглеждане на училището и запознаване с учебните дейности.

През втория ден от посещението българските ученици представиха презентация за историята на българското знаме в кметството на града.

Визитата продължи с вълнуващо и незабравимо преживяване - посещение на планината Етна. Голям интерес у учениците предизвика най-високият действащ вулкан в Европа – Етна, който е и една от най-големите природни забележителности в област Катания.

В рамките на визитата имаше организирани посещения на значими за сицилианската култура обекти като Античния театър на гр. Таормина, стария град на Катания, който очарова с бароковата си архитектура, Манастира Сан Николо л’Арена в Катания, който е бивш бенедиктински манастир, втори по големина в Европа и обект на световното наследство на ЮНЕСКО, Катедралата Сант’Агата и още много културни и исторически обекти в Ачитреца и Ачиреале.

Проектните дейности дадоха възможност на учениците да усъвършенстват своите дигитални умения и критично мислене, както и да развият своите комуникативни и чуждоезикови компетентности. Учителите наблюдаваха уроци с използване на интересни ресурси и интерактивни методи.

В рамките на посещението се проведоха две работни срещи между участниците. В срещите се обсъдиха въпроси, свързани с предстоящите дейности по проекта и управлението му.

Посещението на учениците от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Сицилия беше незабравимо преживяване. Те опознаха Италия, нейната култура, системата на обучение в италианските училища, начина на живот на италианците. Тази визита мотивира учениците да изучават чужди езици, които са прозорец към света.

Децата си тръгнаха за България с лека тъга и споделиха прекрасни впечатления от гостуването в Сицилия, изпълнено с незабравими моменти и нови приятелства.

 


Ключови думи
ОУ "Кв. св. Кирил и Методий" Сицилия Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати