Вторник, 20 Юни 2023
            
Горна Оряховица Общество

Владимир Зарев представя най-новата си книга в Художествената галерия в Горна Оряховица и във ВТУ

  21.03.2023 16:12
Владимир Зарев представя най-новата си книга в Художествената галерия в Горна Оряховица и във ВТУ

Точно четири години след последната си визита в Горна Оряховица писателят Владимир Зарев отново ще се срещне с горнооряховските си читатели. В Световния ден на книгата през 2019 г. той разговаря с горнооряховчани дни преди на пазара да излезе „Чудовището” - книгата, която продължи любимите му теми за властта, страха от смъртта, свободата, преминаващи през цялото му творчество. Към тях тогава добави и опасността от новия Антихрист – Интернет, който ни дава много информация, но убива човешкото общуване.

Четири години по-късно той идва на среща, отново в Художествена галерия „Недялко Каранешев”, но вече като академик. Представя новия си роман „Объркани в свободата”, чрез който опитва да преосмисли пандемичните години, поставили ни пред изпитания, които не сме мислели за възможни в модерния ни свят. И го прави, вплитайки разказ за пътуването на млад средновековен монах към Бога и към себе си.

Две сюжетни линии се преплитат и си подават реплики в новия роман на Зарев. Действието в двете е разделено от почти 7 века, но осмислянето на тясната граница между несвободата и свободата и жертвите, които искат и двете, е общата завръзка на романа. Драматичните разломи в живота на популярен радиожурналист, опитващ се да бъде свободен в един корумпиран свят, и пътешествията на младия монах, избрал исихазма в своя път към Бога и освобождението са сплетени в „Объркани в свободата”. И двете истории са завладяващи и споделени в типичния Заревски стил, запазил най-доброто от класическия разказ. Книгата излезе миналата есен в навечерието на 75-та годишнина на автора, а в Горна Оряховица ще бъде едно от първите му извънстолични представяния.

Писателят Владимир Зарев е роден в София. Завършил е българска филология в СУ „Климент Охридски”. От 1988 г. е главен редактор на списанието за българска и световна литература „Съвременник”. Владимир Зарев има 19 книги, в това число 12 романа - „Денят на нетърпението”, „Хрътката”, „Хрътката срещу хрътката”, „Лето 1850”, „Светове”, „Разруха”, „Поп Богомил и съвършенството на страха”, „Орлов мост”, „Чудовището”. Особено място в творчеството му заема епичната семейна сага „Битието”, „Изходът” и „Законът”. Трилогията е преведена на немски език и вече има две издания в Австрия и Германия. Романът „Разруха” е номиниран за две от най-престижните европейски литературни награди. Владимир Зарев е носител на националните литературни награди „Иван Вазов” и „Елин Пелин”. Удостоен е и с държавната награда „Св. Паисий Хилендарски”, а през 2019 г. му е връчен орден „Стара планина” – първа степен за изключителни заслуги в областта на културата и изкуството. От 2021 г. Зарев е академик на БАН.

Срещата в Художествена галерия „Недялко Каранешев” е от 17:30 часа на 5 април (сряда). На следващия ден той ще се срещне и със студентите във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”.


Ключови думи
Владимир Зарев Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати