Събота, 17 Юни 2023
            
Горна Оряховица Общество

48 ученици от 25 професионални гимназии се борят за първите места в Националното състезание „Най-добър техник в машиностроенето” в ПТГ „Васил Левски”

  18.03.2023 09:38
48 ученици от 25 професионални гимназии се борят за първите места в Националното състезание „Най-добър техник в машиностроенето” в ПТГ „Васил Левски”

След две години прекъсване и едно онлайн издание заради ковид кризата ПТГ „Васил Левски” отново събра в Горна Оряховица представители на технически училища и университети от цялата страна. 48 ученици от 25 професионални гимназии участват в Националното състезание „Най-добър техник в машиностроенето”. Най-добрите ще спечелят не само отличията, подготвени от домакините и МОН, но и място в някой от техническите университети, чиито представители също са гости на състезанието.

След като младеж от Кнежа изтегли изпитния вариант, учениците имат три часа за работа. Класирането е както индивидуално, така и по училища. Всяка гимназия може да участва с отбор от двама свои ученици.

Направете така, че университетите, които ви наблюдават сега, да се скарат за вас, след като обявим резултатите, пожела на младите хора главният експерт в Министерството на образованието Росица Илиева, давайки старт на състезанието.

Директорът на ПТГ „Васил Левски” инж. Габриела Данаилова приветства участници и гости, които са отново в училището след три години прекъсване. Догодина ще бъдем още повече, а тогава ще отпразнуваме и 25 години от първото състезание, допълни инж. Данаилова.

Не бързайте, бъдете спокойни и дайте всичко от себе си, за да покажете знанията, които имате, пожела инж. Владимир Григоров от Фондация „Милен Григоров”. Именно той преди 24 години даде идеята за първото състезание – тогава само регионално.

Още на следващата година участваха гимназии от цяла Северна България, а не след дълго състезанието стана национално. Благодаря на МОН, че го включи в календара си и вече се провежда под министерска егида, разказа инж. Павлинка Николова. Тя поднесе поздравленията на Общинския съвет като член на Постоянната комисия по образование. От името на Общината поздравителен адрес връчи зам. кметът Григор Минков. Сред официалните гости е и инж. Юлия Величкова - старши експерт Професионално образование към РУО – Велико Търново.

След като учениците започнаха работа, преподавателите им и гостите имат програма с няколко лекции на представителите на техническите университети в София, Русе, Варна и Габрово, които всяка година участват в работата на Националното състезание и връчват свои награди след края му.


Ключови думи
ПТГ "Васил Левски" състезание Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати