Събота, 10 Юни 2023
            
Горна Оряховица Общество

Вдъхновяващо приключение в света на математиката организираха в Горна Оряховица

  11.03.2023 14:59
Вдъхновяващо приключение в света на математиката организираха в Горна Оряховица

Математиката не е страшна, дори е забавна. Математиката е навсякъде около нас научиха децата на Горна Оряховица, впускайки се в различни игри, главоблъсканици и дори танци.

За първи път Горна Оряховица се включи със свое събитие в отбелязването на Международния ден на математиката - 14 март. Това стана благодарение на Диана Стоева, която е горнооряховчанка по рождение, но работи в Австрийската академия на науките и преподава във Виенския университет. Диана неведнъж е участвала в организирането на световния математически ден в столицата на валса. Преди две години тя за първи път направи опит да включи и родния си град в математическия празник, но тогава ковидът попречи. Днес събитието се случи и привлече в спортна зала „Никола Петров” десетки деца, родители, учители.

Математическият ден в Горна Оряховица беше подкрепена от Общината, от местни фирми и от повечето училища. Участваха екипи от ОУ „Иван Вазов“, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, СУ „Георги Измирлиев“, СУ „Вичо Грънчаров“, ПГЛПИ „Атанас Буров“ и ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров“.

Всяко училище имаше свои щандове и предлагаше различни занимателни и познавателни игри и главоблъсканици. Децата правиха гривни на числото Пи, редиха пъзели, рисуваха, изработваха модели. Опашката пред щанда на ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров” беше може би най-дълга, защото наградата за една решена задача беше сладкиш, направен от учениците. Много желаещи се извиха и пред масата на републиканския шампион по шах – петокласникът от ОУ „Иван Вазов” Теодор Тутеков, както и на съседния щанд, където майстори на кубчето Рубик демонстрираха светкавична скорост.

За начало Диана Стоева разказа историята на сравнително младия празник. Международният ден на математиката е иницииран от Международния математически съюз с подкрепата на много международни и регионални организации от целия свят и е обявен на 40-тата Генерална конференция на ЮНЕСКО през ноември 2019 г. Това е световен празник, който се отбелязва ежегодно на 14 март, а първото честване е през 2020 г. Датата не е избрана случайно. На много места и преди това 14 март се е отбелязвал като Ден на числото ПИ (датата идва от това, че 3,14 е приблизителната стойност на ПИ). Затова датата останала и за по-мащабната инициатива - Световен ден на математиката. Всяка година събитията се провеждат под различно мото и с различно предизвикателство. Тази година мотото е „Математика за всеки“, а предизвикателството е да се изработи комикс без думи, който да е разбираем от всички по света.

Една от най-малките участнички в събитието Мая Стоева подгря публиката с няколко забавни математически главоблъсканици. Диана Стоева пък демонстрира връзката между математиката и музиката. От една страна деца показваха с ноти размера на българските народни танци, а от другата Фолклорен клуб „Елбетица” с ръководител Йордан Минчев демонстрираха и съответните стъпки.

Накрая имаше томбола, като наградите бяха осигурени от Общината и раздадени от зам. кмета Григор Минков. За финал гостува и фолклорният оркестър на СУ „Вичо Грънчаров” с ръководител Стефан Печикамъков, а много от участниците се хванаха на хорото, извило се в залата. Сериозното присъствие на народната музика и танци в математическия празник никак не е случайно. Диана Стоева е не само математик, но и танцьор и води групи за народни танци за българската общност във Виена.

Идеята на този ден е колкото се може повече хора, особено деца, да се докоснат до света на математиката и да бъдат запалени по нашата наука. Искаме да покажем, че математиката далеч не е само формули и числа, тя буквално е навсякъде около нас и може да бъде достъпна за всички. Ще съм щастлива, ако днешният празник в моя роден град вдъхнови децата да се занимават с наука, изкуство, спорт – всичко това е математика, сподели с много вълнение Диана Стоева, след като получи благодарности и роза от секцията на математиците в Горна Оряховица и връчи специални грамоти за всички, участвали в реализирането на събитието.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
математика Диана Стоева Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати