Вторник, 30 Май 2023
            
Горна Оряховица Други

Спортната зала в Горна Оряховица става дом на математиката на 11 март

  26.02.2023 15:53
Спортната зала в Горна Оряховица става дом на математиката на 11 март

Горнооряховчани ще имат възможност да погледнат на математиката с нови очи, ако посетят спортна зала „Никола Петров” на 11 март. Ще видят, а могат и да участват, в много математически игри, опити, състезания и демонстрации. Ще се убедят, че математиката е навсякъде около нас и то без да се прибягва до сложни формули и уравнения.

Всичко това ще стане в организирания математически празник, който е част от световните събития, посветени на Международния ден на математиката – 14 март. Горна Оряховица за първи път се включва масово в математическия живот, благодарение на Диана Стоева, която е горнооряховчанка по рождение, но работи в Австрийската академия на науките и преподава във Виенския университет. Диана неведнъж е участвала в организирането на световния математически ден в столицата на валса и иска да направи някакво значимо събитие и в родния си град.

Идеята за математически ден в Горна Оряховица е подкрепена от Общината и от повечето училища. Готовност да се включат са заявили ОУ „Иван Вазов“, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, СУ „Георги Измирлиев“, СУ „Вичо Грънчаров“, ПГЛПИ „Ат. Буров“, ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров“.

Събитието започва в 11 часа на 11 март и е отворено за целия град и за всички възрасти. Това всъщност е и мотото на международните прояви за тази година „Математика за всеки“.

Международният ден на математиката (МДМ) е иницииран от Международния математически съюз с подкрепата на много международни и регионални организации от целия свят и е обявен на 40-тата Генерална конференция на ЮНЕСКО през ноември 2019 г. Това е световен празник, който се отбелязва ежегодно на 14 март, а първото честване е през 2020 г.
Датата не е избрана случайно. На много места и преди това 14 март се е отбелязвал като Ден на числото ПИ (датата идва от това, че 3,14 е приблизителната стойност на ПИ). Затова датата останала и за по-мащабната инициатива - световен ден на математиката.

Всяка година събитията се провеждат под различно мото и с различно предизвикателство.


Ключови думи
Международен ден на математикат Диана Стоева
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати