Понеделник, 26 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Общество

Горнооряховчанката Диана Стоева организира Международния ден на жените в математиката във Виена

  09.05.2021 08:59
Горнооряховчанката Диана Стоева организира Международния ден на жените в математиката във Виена

Онлайн конференция във Виена събира математици от цял свят на 12 май, за да се отбележи Международния ден на жените в математиката. Един от организаторите на събитието е родената в Горна Оряховица Диана Стоева, която работи в Австрийската академия на науките, съобщава изданието на българите в Австрия Sanus et salvus.

Международният ден на жените в математиката се отбелязва с различни инициативи в света от 2019 година. Онлайн конференцията на 12 май 2021 г. ще събере учени от целия свят (Австрия, Америка, Белгия, Индия, Италия, Казахстан, Полша, Сърбия, Китай, и много други държави), които ще обменят опит и идеи във връзка с научните изследвания и по отношение на подкрепа и насърчаване на развитието на младите жени математици. В паузите са предвидени развлекателни дейности, планирани са виртуални разходки от Нови Сад и Виена, и други интересни занимания.

Датата 12 май е избрана в честа на Мариам Мирзахани (Maryam Mirzakhani) -  първата жена, която получава Филдсовият медал (Fields medal) за постиженията си в математиката.

Мариам Мирзахани е иранска математичка и професор по математика от университета в Станфорд, САЩ. Когато получава отличието е 37-годишна. 

Филдсовият медал се счита за най-престижната награда в областта на математиката. Той се присъжда по време на Международния конгрес по математика (веднъж на 4 години) за изключителни постижения на математици до 40-годишна възраст. 

Мариам Мирзахани загуби битката с рака през 2017 г. едва 40-годишна. През 2018 година бе предложено нейната рождена дата да бъде отбелязвана като Ден на жените математици.

От 2019 г. на датата 12 май се провеждат ежегодни събития, свързани с Международния ден на жените в математиката

„По този повод, ние организираме онлайн конференция на 12 май с научни доклади, панел дискусия и разнообразни възможности за общуване между участниците. Докладите са специфични, научно ориентирани към специализирана аудитория, и събитието е насочено към общността на учените в областта на обобщените функции. Целта на конференцията е да улесни научното сътрудничество между учените, които работят в областта на обобщените фунции, и да се да насърчaт жените математици в ранния етап от тяхната кариера да представят първите си резултати и да продължат с научна кариера в тази област. Имайки предвид все още съществуващата огромна неравнопоставеност между мъже и жени в математиката, провеждането на такъв тип събития са от особена важност и целят подобряване на ситуацията в близките години", коментира Диана Стоева пред Sanus et salvus.

Диана е родена в Горна Оряховица и първо по математиката я запалила учителката й в тогавашното ЕСПУ „Георги Измирлиев”. Завършила е ПМГ „Васил Друмев” и Софийския университет. Първо става асистент в УАСГ, но работи по много международни проекти, които я отвеждат до различни краища на света. В крайна сметка се установява във Виена, където работи в Австрийската академия на науките и преподава във Виенския университет. Заедно с това работи за българските организации в Австрия и ръководи школа по народни танци.

Информация за събитието: https://sanusetsalvus.com/index.php/home-6/home-8/item/2312-2021-05-06-07-26-26


Ключови думи
Диана Стоева математика
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати