Събота, 27 Апр 2024
            
Горна Оряховица Общество

Ученици ще се състезават и забавляват с математически игри в Горна Оряховица

  07.03.2024 09:05
Ученици ще се състезават и забавляват с математически игри в Горна Оряховица

Отбори от шест училища ще участват в познавателно-развлекателното събитие, с което Горна Оряховица ще се включи в отбелязването на Международния ден на математиката по света. Така градът става за втора поредна година част от световните прояви, посветени на математиката и на нейния ден – 14 март. Инициатор на събитието отново е доц. д-р Диана Стоева, която е родом от Горна Оряховица, а преподава във Виенския университет и е гост-научен работник в Австрийската академия на науките. Тя е сред организаторите на проявите за световния математически ден и в австрийската столица, но държи да го прави и в родния си град.

Горнооряховското събитие е на 9 март от 11 до 13 часа в спортна зала „Никола Петров”. Община Горна Оряховица и местният бизнес подкрепят математическия празник, както Горнооряховската секция на Съюза на математиците. Ще участват ученици от шест училища - ОУ „Иван Вазов“, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, СУ „Георги Измирлиев“, СУ „Вичо Грънчаров“, ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров“ и ПГЕЕ „М. В. Ломоносов”. Те ще се впуснат в отборна надпревара със спортно-математически игри. Паралелно ще има и щандове с всякакви игри, свързани с математиката. Всичко това не е случайно, защото темата на тазгодишното отбелязване на Деня на математиката е „Математиката е игра”. Така че всички, които се присъединят към събитието в спортната зала, ще могат да се забавляват и да научат интересни неща.

Водещи на програмата ще бъдат деца с високи постижения по математика през миналата година. А музикалните изпълнения на финалиста от „Гласът на България” Симеон Славев, танцов състав „Елбетица” и децата от ДГ „Щастливо детство” ще напомнят, че и музиката е математика.

Международният ден на математиката е иницииран от Международния математически съюз с подкрепата на много международни и регионални организации от целия свят и е обявен на 40-тата Генерална конференция на ЮНЕСКО през ноември 2019 г. Това е световен празник, който се отбелязва ежегодно на 14 март, а първото честване беше през 2020 г. Датата не е избрана случайно. На много места и преди това 14 март се е отбелязвал като Ден на числото ПИ (датата идва от това, че 3,14 е приблизителната стойност на ПИ). Затова датата останала и за по-мащабната инициатива - Световен ден на математиката.


Ключови думи
Горна Оряховица Световен ден на математиката Диана Стоева