Неделя, 19 Мар 2023
            
Горна Оряховица Други

Горна Оряховица ще се включи в Международния ден на математиката с игри и състезания за целия град

  18.12.2022 13:52
Горна Оряховица ще се включи в Международния ден на математиката с игри и състезания за целия град

За първи път Горна Оряховица ще се включи с голямо събитие за целия град в международното отбелязване на Деня на математиката – 14 март. Идеята е на математичката Диана Стоева, която е от Горна Оряховица, но работи в Австрийската академия на науките и преподава във Виенския университет. Диана неведнъж е участвала в организирането на световния математически ден в столицата на валса и иска да направи някакво значимо събитие и в родния си град. Точно преди пандемията беше подготвено събитие, с което СУ „Георги Измирлиев“ да се включи в първия Международен ден на математиката, но ковид ограниченията го отмениха.

Тази година обаче не би трябвало да има някакви пречки. Вече започна подготовка за отбелязване на Математическия ден през 2023 г. и в Горна Оряховица. Диана получи подкрепа от Общината и шест училища, които са заявили готовност да се включат. Това са ОУ „Иван Вазов“, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, СУ „Георги Измирлиев“, СУ „Вичо Грънчаров“, ПГЛПИ „Ат. Буров“, ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров“. Датата за събитието в Горна Оряховица е 11 март, тепърва ще се определи мястото и точната програма. Ще бъде отворено за целия град и за всички възрасти. Това всъщност е и мотото на международните прояви за тази година „Математика за всеки“. Пред какви точно предизвикателства ще се изправят приелите да се включат тепърва ще се разбере, но ще е интересно и забавно за всички.

Международният ден на математиката (МДМ) е иницииран от Международния математически съюз с подкрепата на много международни и регионални организации от целия свят и е обявен на 40-тата Генерална конференция на ЮНЕСКО през ноември 2019 г. Това е световен празник, който се отбелязва ежегодно на 14 март, а първото честване е през 2020 г.
Датата не е избрана случайно. На много места и преди това 14 март се е отбелязвал като Ден на числото ПИ (датата идва от това, че 3,14 е приблизителната стойност на ПИ). Затова датата останала и за по-мащабната инициатива - световен ден на математиката.

Най-важните цели, които си поставя математическата общност с този празник е събитията да стигат до широката общественост, а не да бъдат ограничени в общността на математиците, както и да се подобрява разбирането за значението и важността на математиката.
Всяка година събитията се провеждат под различно мото и с различно предизвикателство. За 2020 г. темата беше „Математиката е навсякъде“ и предизвикателството беше заснемане на кратко видео по темата. През 2021 г. темата беше „Математика за по-добър свят“ и предизвикателството беше създаване на плакат с използване на математиката като универсален език - без думи, само с рисунки и математически символи да бъдат представени идеи по темата.
За 2022 г. темата беше „Математиката обединява“ и предизвикателството беше „направете снимка на Вас (обединявайки се със семейството, роднини, съученици, приятели, съседи,...) и математически обект, който сте създали, построили, нарисували, или видели около вас като напр. сграда, мост, статуя на математик....“.
Горна Оряховица всъщност не за първи път ще участва в отбелязването на световния математически ден. СУ „Георги Измирлиев“ не успя да се включи в първото честване, но през 2022 г. племениците на Диана – Мая и Виктория, се включиха в световното снимково предизвикателство и тяхната снимка беше измежду избраните за публикуване на световния уебсайт на МДМ. Те се включиха активно и в МДМ-събитието на българското училище „Проф. Иван Шишманов“ във Виена.

Диана е родена в Горна Оряховица и първото влюбване в математиката било докато била ученичка в тогавашното ЕСПУ „Георги Измирлиев”. Завършила е ПМГ „Васил Друмев” и Софийския университет. Кариерата й започва като асистент в УАСГ, но работи по много международни проекти, които я отвеждат до различни краища на света. В крайна сметка се установява във Виена, където работи в Австрийската академия на науките и преподава във Виенския университет. Заедно с това работи за българските организации в Австрия и ръководи школа по народни танци.

Снимка: https://www.idm314.org/


Ключови думи
Международен ден на математиката Горна Оряховица Диана Стоева
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати