Понеделник, 26 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Общество

Виктория и Мая от Горна Оряховица се включиха в Световно снимково предизвикателство за Деня на математиката

  14.03.2022 15:32
Виктория и Мая от Горна Оряховица се включиха в Световно снимково предизвикателство за Деня на математиката

Снимка на Виктория и Мая Стоеви от Горна Оряховица, обединяваща математиката и изкуството, е намерила място в галерията на глобалния сайт https://www.idm314.org/, посветен на Международния ден на математиката. В навечерието на празника двете момичета се включиха и  в събитието, организирано от Българско-австрийското училище „Проф. Иван Шишманов” във Виена със забавни въпроси и фокуси.

14 март е Световен ден на числото пи. Математиците по света отдавна го припознаха като свой професионален празник и организираха различни събития, свързани с Лудолфовото число. От 2020 г. официално вече Денят на числото пи е Международен празник на математиката.

Целта е празникът да стигне до повече хора, а не да остане затворен само в кръга на професионалистите. Нещо повече - математиката да бъде представяна по достъпен начин на малки и големи, да се подобри разбирането за важността на науката в днешния свят, не само в образователната система, а също да се запали искрата в учениците към математиката.

Всяка година този ден се отбелязва под различно мото. През 2020 г. събитията бяха под наслов „Математиката е навсякъде”, а през миналата година инициативата се проведе онлайн под мотото „Математика за по-добър свят”.

Тази година темата е „Математиката обединява”, а децата бяха изправени пред снимково предизвикателство – да направят снимка на себе си (или с класа, приятели, семейство, домашни любимци, съседи) с нещо математическо (напр. математически обект, който са построили или нарисували, или формирали от телата на хората, математическа сграда или мост, или статуя на известен математик).

В инициативата се включват деца от цял свят. Празникът се отбелязва и на локално ниво с различни събития. За трета поредна година училището във Виена организира Ден на математиката, а сред главните му организатори е горнооряховчанката Диана Стоева от Техническия университет в австрийската столица.

11-годишната Виктория, която е ученичка в СУ „Георги Измирлиев”, и 6-годишната Мая, която е в подготвителната група на ОУ „Св. св. Кирил и Методий”,  участваха в световната инициатива със снимка, на която показват своето математическо творение - геометрични фигури, оформящи кошнички от сърчица за киндер-яйца и макет на тревно поле с цветя, на който могат да се открият различни математически връзки. Децата са отбелязали някои от тези връзки на самия проект.

Мая и Вики участваха и в събитието на БУ „Проф. Иван Шишманов”, което се проведе на 12 март. Виктория представи математически фокус, а Мая - забавни математически въпроси.

Освен че проявяват интерес към математиката, Вики и Мая са много запалени и по народните танци. Започнали вкъщи с леля си, подготвяйки малки танцови изненади за близките. Сега вече танцуват в детската група на школата „Елбетица” на Йордан Минчев в Горна Оряховица. Миналата година Мая получи и първата си награда – за най-млад участник на фестивал в Елена.


Ключови думи
Световен ден на математиката Виена Диана Стоева
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати