Неделя, 28 Май 2023
            
Горна Оряховица Други

В ДГ „Елена Грънчарова” направиха реплика на знамето, ушито от патрона им за Априлското въстание

  24.02.2023 15:55
В ДГ „Елена Грънчарова” направиха реплика на знамето, ушито от патрона им за Априлското въстание

С тържествен ритуал ДГ „Елена Грънчарова” отбеляза патронния си празник и почете 100-годишнината от смъртта на Елена Грънчарова. Церемонията започна с изнасяне на знамената на Република България, детското заведение и Горна Оряховица.

Слово произнесе дългогодишният директор на детската градина Йорданка Касабова, която разказа на децата за делото и подвига на смелата горнооряховчанка. Както Панагюрище има своята Райна Княгиня, а Русе Баба Тонка, така и Горна Оряховица има своята Елена Грънчарова. Днес, деца, трябва да сте изключително горди с това, че пазите спомена за нейната смелост и храброст и да го носите в сърцата си цял живот, завърши словото си г-жа Касабова.

Беше поднесен венец пред паметния знак на Елена Грънчарова в детското заведение. Ритуалът завърши с рецитал от децата, в който бяха включени произведения, посветени на Елена Грънчарова, Горна Оряховица и България.

Цяла седмица в детската градина всички дейности бяха насочени към деня на патрона. В почит на Елена Грънчарова децата, родителите и учителите се включиха в различни инициативи.

Пресъздадена беше срещата на Елена Грънчарова с Рауф паша, заради която тя е наречена Спасителка на града, някои редиха пъзели, други създадоха книга. Заедно с родителите беше повторен и още един момент от живота на Елена Грънчарова, който остава в историята. Деца и родители съвместно ушиха копие на знамето на горнооряховските въстаници от 1876 година.

Горнооряховчанки всъщност ушиват три знамена. Едно от тях е за въстаниците в Първи революционен окръг с център в Горна Оряховица. Пленено е заедно с водачите на бунта, но е спасено и предадено на генерал Гурко година по-късно. Той пък го дава на опълченците и горнооряховското знаме ги предвожда в боевете на Шипка. То е единственото българско знаме на служба в Руско-турската война 1877-1878 г. На 6 септември 1885 г. II Пловдивска дружина носи знамето от Горна Оряховица по време на Съединението между Княжество България и Източна Румелия. В Горнооряховското бойно знаме се заклеват войниците на майор Данаил Николаев, под него умират героите от Сръбско-българската война през 1885 г. Днес знамето се съхранява в Националния военноисторически музей, а негово копие се пази Исторически музей - Горна Оряховица.

А негова реплика вече има в детската градина в Горна Оряховица, носеща името на Спасителката на града.


Ключови думи
Детска градина Елена Грънчарова Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати