Четвъртък, 25 Май 2023
            
Горна Оряховица Избори 2 април 2023 г.

Партиите в Горна Оряховица си разпределиха местата в СИК

  23.02.2023 14:21
Партиите в Горна Оряховица си разпределиха местата в СИК

Партиите в Горна Оряховица се разбраха за разпределението на местата в СИК на консултациите при кмета.

Право на представителство в секционните комисии имат представените в парламента партии и коалиции, като съотношението между тях в Народното събрание се възпроизвежда и в отделните общини. Определянето на бройките всъщност се прави от РИК, а партиите по места трябва само да се разберат как точно да разпределят отпуснатите им квоти.

В община Горна Оряховица ще има 65 постоянни секции. В 9 избирателите са под 500 души и там комисиите са 7-членни, в останалите са 9-членни. Общо 567 души ще работят в комисиите на 2 април 2023 г.

Според решението на РИК коалиция „ГЕРБ – СДС” получава 129 места в СИК, от които 55 са от ръководните позиции – председател, заместник, секретар. „Продължаваме промяната” има 104 места, от които 43 ръководни, ДПС е със 74 позиции в СИК, от които 29 ръководни. „Възраждане”, „БСП за България”, „Демократична България” и „Български възход” имат по 65 места, но с разлика в полагащите им се ръководни позиции. За „Възраждане” са 22, за БСП – 20, ДБ – 16 и 10 за „Български възход”.

Консултациите уточниха и двете извънредни комисии – едната ще обслужва хора със затруднена подвижност, другата – Болницата.

Предстои партийните щабове да попълнят схемата с конкретни имена. За разлика от последните избори, този път в ЦИК се усетиха, че след падането на допълнителните бонуси за ковид ситуация парите на ангажираните с избори стават много малко и ги вдигнаха двойно.


Ключови думи
СИК Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати