Вторник, 20 Юни 2023
            
Горна Оряховица Други

Училищата в община Горна Оряховица събират разделно отпадъци и печелят награди в рамките на кампанията „Дай PET: Училищна надпревара“

  21.03.2023 11:00
Училищата в община Горна Оряховица събират разделно отпадъци и печелят награди в рамките на кампанията „Дай PET: Училищна надпревара“

„Еко Партнърс България“ отбеляза Световния ден на рециклирането, мотивирайки училища и ученици от общината в борбата с пластмасовите отпадъци.

За втора поредна година „Еко Партнърс България“ продължава своята успешна инициатива „Дай PET: Училищна надпревара“, мотивирайки учители и ученици от община Горна Оряховица в борбата с пластмасовите отпадъци. Над 2170 ученици участват активно в кампанията, а количеството на събраните пластмасови отпадъци до този момент надвишава 1200 кг. Кампанията продължава до края на м. март, когато ще станат ясни големите победители. Те сами ще изберат наградите си, които ще са на стойност 1000 лв. Всички други участващи училища също ще спечелят награди.

„С кампания „Дай PET: Училищна надпревара“ целим да съберем разделно абсолютно всички пластмасови бутилки от напитки, които ще се генерират като отпадък в периода до 31 март 2023 г. в община Горна Оряховица, като по време на кампанията ще разясним смисъла и ползата от разделното събиране на този тип отпадък, както и на останалите отпадъци от опаковки. Щастливи сме, че точно днес, в рамките на Световния ден на рециклирането, можем да споделим временните резултати за събраните пластмасови отпадъци, като сме доволни, че те надвишават над 1 тон.“, споделиха от „Еко Партнърс България“.

Едномесечната инициатива на „Еко Партнърс България“ стартира на 1 март, като 10 училища от община Горна Оряховица: СУ „Вичо Грънчаров“, ОУ „Иван Вазов“, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, ПТГ „Васил Левски“, ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“, ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров“, ПГЖПТ „Н. Й. Вапцаров“, ОУ ”Св. св. Кирил и Методий”, гр. Д. Оряховица, ОУ „Климент Охридски“, с. Драганово и ОУ „Елин Пелин“, с. Първомайци), участват активно в разделното събиране на отпадъци и по-специално на пластмасови бутилки от напитки до 3 л.

„Изключително сме горди, че успяхме да мотивираме толкова много ученици и учители да се включат в образователната ни инициатива и ще се радваме и други доброволци да се присъединят към нас, за да направим община Горна Оряховица по-чиста и приветлива.“, допълниха от „Еко Партнърс България“.

Част от фокуса на инициативата „Дай PET: Училищна надпревара“ е да акцентира върху проблемите за разделно събиране на пластмасови отпадъци и тяхното рециклиране, спазвайки приетите нормативни разпоредби. В края на 2021 г. бе приета Наредбата за намаляване на въздействието на определени пластмасови продукти върху околната среда, която е в сила от началото на 2022 г. Тя залага изискване за подобряване на разделното събиране на пластмасови опаковки от напитки с обем до 3 л. и точно върху тях “Еко Партнърс България“ се спира със своята кампания.

Пластмасовите бутилки от напитки са един от най-масово разпространените отпадъци, замърсяващи природата. А материалите, от които са изработени, са ценна суровина, която, когато се рециклира, може да се превърне в различни полезни предмети за ежедневието.

Инициативата даде своя старт в община Габрово през ноември 2022 г., където 11 училища рециклираха 1 260 кг. отпадъци и спечелиха страхотни награди. ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Габрово, вече има нови спортни съоръжения, а учениците от ОУ „Христо Ботев“ в града се радват на нова зелена класна стая и чисто нови мебели за отдих.

Всички училища събират разделно отпадъците в специално обособени за целта кошчета, предоставени от компанията, като всяка седмица те се претеглят и отчитат във Facebook страницата на „Еко Партнърс България“. Училищата, които предадат най-много разделно събрани пластмасови бутилки от напитки до 3 л., ще спечелят големи награди, които учениците, с анонимно онлайн гласуване, ще изберат това, което ще ги зарадва най-много.

Повече информация за кампанията може да бъде открита във Facebook страницата на „Еко Партнърс България“ и на https://ecopartners.bg/, а пълните правила на кампанията – тук:  https://bit.ly/3kmSbYz

 


Ключови думи
ЕкоПартнърс Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати