Неделя, 18 Юни 2023
            
Велико Търново Култура

Рицарят на лиричната живопис Тодор Тодоров отбеляза с изложба своите 75 години

  16.03.2023 09:46
Рицарят на лиричната живопис Тодор Тодоров отбеляза с изложба своите 75 години

Десетки почитатели на изкуството, колеги, ученици и приятели се събраха на откриването на изложбата „Живопис" на великотърновския художник Тодор Тодоров. С експозицията в Изложбени зали "Рафаел Михайлов" той отбелязва своята 75-а годишнина.

"Експозицията е камерна и лирична, представя цикъл от творби, рисувани през последните десет години и тематично обвързани с нашия град. Съзнателно ще избягам от определянето на жанровата характеристика на творбите като „натюрморт“ и „пейзаж“, не само защото тихият живот на търновските улици и стаеното дихание в предметите от обкръжението на художника напълно ни отдалечават от представата за „мъртва природа“, но и защото самият той е поставил съдържателния фокус върху думата, чийто корен черпи сили от живота - „живопис“, каза доц. Марина Теофилова, която откри изложбата.

С тази експозиция ние сме въвлечени да последваме Тодор Тодоров в неговия ежедневен път, който извървява от дома си до ателието, път, който прекосява града от изгрев до залез като една епифания на мита за вечното завръщане. Ето го погледът между клоните към тъмните прозорци на отсрещната сграда, пред нас е църквата "Св. Марина", която повдига звънарницата си на утринните лъчи, към нас през рамо поглежда момичето, което току-що е пресякло улицата, води ни надолу покрай Младежкия дом по ул. "Христо Ботев" и грохотът на ежедневието ни заглъхва в звучната тишина на дълбоката и силна живопис. Художникът постига чисто музикални акорди с червените табели, уличните знаци и пешеходни пътеки, които отзвучават в зеленото трептене на дърветата. Дали поглеждаме към белите кубетата на „Св. Константин и Елена“, която поема дъх под тежестта на новите сгради, или се взираме в белия лист на стола, дали надничаме към града от алеята към Ректората, или посягаме към сочната ябълка, аленееща сред вещите на художника, ние сме увлечени от красотата на обикновените неща, лирично описа творбите на художника Теофилова. Поглеждам църквата "Св. Марина“ и чувствам, и зная, че това е много повече от пейзаж, защото с нея е свързан съкровен момент от живота на художника, защото там го водят не само неговите мисли на път към ателието, но и тайнството, че там са се венчали неговите родители", допълти Марина Теофилова и сподели и личния си спомен от посещението си в ателието на художника: "Това наистина е сакрално пространство на последния етаж, в което не бива да влиза всеки. Скрито, тайно, интимно и наситено със съдържание. Там всичко е изкуство! Изкуство, което можеш да усетиш с всички сетива: ароматът на маслени бои се слива с аромата на терпинтин и въздуха трепти от намерение. В това ателие няма завършена картина, всяко от платната, колкото и дълго да е било живописвано, колкото и пласта боя да лежат отгоре му не е затворен кръг, то е процес и във всеки един момент може да се върне на статива. Така върху едно и също платно понякога като градиво лежат една върху друга много творби и трептението на всяка от тях може да се почувства в слоя боя, в неговата тръпнеща тъкан и в живописното ехо на неговата структура."

Днес, когато изкуството напълно изгуби своите устои, когато образът се сля с визуалния шум, когато експанзията на дигиталните технологии и писък на новите медии превзеха всички сфери на нашия живот, да създаваш изкуство по този искрен начин, да моделираш образа с този лиризъм и живописна плътност, далеч от всяка суета, е проява на почти религиозна вяра и рицарска отдаденост на живописта, завърши Теофилова.

Тодор Тодоров благодари на всички, които уважиха събитието и дълго време приема цветя и поздравления от своите колеги, възпитаници и почитатели на изкуството.

Художникът Тодор Тодоров е роден на 29 април 1948 г. в гр. Полски Тръмбеш. През 1975 г. завършва НХА „Николай Павлович“, специалност „Живопис“ при проф.Петър Михайлов. От 1981 година е преподавател по живопис във Факултета по изобразително изкуство на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Член е на СБХ. Участва във всички годишни изложби на Търновската група на СБХ. Има множество самостоятелни изложби, голяма част от които във Велико Търново, в София (2002), Варна (1999), Русе (1999), Стара Загора (1984), Севлиево (2007), Габрово (2003), Попово (2001) и др./ сн. ИЗ "Рафаел Михайлов"


Ключови думи
Тодор Тодоров художник
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати