Събота, 13 Мар 2021
            
Култура

С изложба отпразнува рождения си ден художникът Владимир Максименко

  13.06.2019 19:44
С изложба отпразнува рождения си ден художникът Владимир Максименко

 Днес е двоен празник за търновския художник с руски корени Владимир Максименко. Той избра да отпразнува 63-тия си рожден ден със самостоятелна изложба, която бе открита в Изложбени зали „Рафаел Михайлов”. Осмата поред. 13-тото число явно не е фатално за майстора на живописта с иначе не лека съдба. По-скоро крие за него особена символика. Избрал този ден не само заради личния си празник, но точно преди 13 години пак празнувал със самостоятелна изложба, тогава юбилейна. И още нещо. Навършват се и 40 години от както със съпругата си се събрали в щастливо семейство.

 Приятели, почитатели и доброжелатели се събраха да поздравят художника и да се насладят на неговото изкуство. 45 платна, предимно пейзажи, са подредени за радост на очите и душата. Рисувани през последните 5 години. Топли багри, светлина и жизнерадост излъчват дори зимните и есенни картини, в които няма и капка меланхолия. Във всички платна е отразена цялата необорима виталност на прикования в инвалидна количка живописец, за когото всеки ден е празник.

 А какво го вдъхновява? – „Творецът”, е светкавичният отговор на Владимир Максименко. „Аз получавам всичко наготово, от мен се иска само реализацията”.

Ана Райковска

 


Ключови думи
художник изложба Владимир Максименко
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати