Сряда, 17 Мар 2021
            
Култура

60 картини по случай рождения си ден представи в изложба проф. Пламен Легкоступ

  05.04.2019 08:56
60 картини по случай рождения си ден представи в изложба проф. Пламен Легкоступ

Великотърновският художник, преподавател и бивш ректор проф. Пламен Легкоступ представи в изложба 60 картини по случай 60-я си рожден ден. Експозицията събра много почитатели и колеги на твореца в Художествената галерия „Борис Денев“.
Анонс за живота на проф. Пламен Легкоступ направи издателят Нейко Генчев, който не пропусна да се пошегува с дългогодишния си приятел, като го похвали, че изглежда доста добре за 70-годишен мъж.
„Той разширява хоризонта ни отвъд материалното и отвъд собствената ни култура и ни помага да разпознаем кои са незначителните неща и кои са наистина значимите и това го прави не само с отношението си към света и към хората, а и с изкуството си, всъщност най-вече с него. Аз не бих се осмелил да правя анализ на неговото изкуство, поне тази вечер. Защото тук е пълно със специалисти, поне на изкуството. Макар че ми се струва, че тук количеството на специалисти по изкуството е доста повече от допустимото на квадратен метър“, сподели в своя стил Нейко Генчев.
Проф. Легкоступ благодари на всички за това, че уважиха изложбата му и рождения ден. Той сподели, че последните десет години са минали доста бързо. Но през това време не спирал да твори.
Най-старата картина от изложбата е рисувана през 1980-та година, а най-новата е от февруари 2019-та. В експозицията са включени картини от всички творчески периоди на художника. 22 от таблата са класическа графика, рисувани от студентската скамейка до 1989-та година. Осем са живописните табла, а в изложбата са включени и шест автопортрета. В експозицията са намерили място и студентски работи на проф. Пламен Легкоступ- две скици и три етюда.
Особено интересни са творбите му от така наречения китайски период в творческия му път, които на практика съчетават по уникален начин западната с източната култура. На изложбата те бяха представени във вид на постери, тъй като оригиналните картини са на различни места в Китай.  И всичко това е преплетено с любимия му мотив- рибите.
„За рибата в моето творчество могат да се кажат много неща. Тя е един древен християнски символ, който вкарах в моето творчество в края на 80-те години. Рибата носи миналото в настоящето и бъдещето“, обясни проф. Пламен Легкоступ. По думите му китайците се отнасят с уважение и разбиране към творбите му.
„Още повече ги радва фактът, че в творбите, които съм нарисувал в Китай, а те са повече от 50 картини, те виждат съчетаването на западната традиция с източната традиция“, допълни още проф. Легкоступ.
А за следващата изложба проф. Легкоступ обеща да бъде още по-оригинална, дори погледна много по-напред в бъдещето.
„На мен всъщност ми остават още четири такива юбилейни. На 70, на 80, на 90 и на 100 години и като навърша 100 смятам да хвърлям вече четките“, обясни с усмивка проф. Легкоступ.
Михаил МИХАЛЕВ
 


Ключови думи
Пламен Легкоступ изложба представяне картини художник
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати