Четвъртък, 06 Oct 2022
            
Култура

Тодор Тодоров и Иван Сираков със съвместна изложба

  05.04.2018 11:21
Тодор Тодоров и Иван Сираков със съвместна изложба

Изложбата „На 70“ бе открита снощи в ХГ „Борис Денев“ във Велико Търново. Тя съчетава неповторимото творчество на двама великотърновски творци и сакралната симбиоза между тях – живописецът Тодор Тодоров и скулптурът Иван Сираков.  В творчеството на двамата автори се открива една особена свързаност - свързаността им с природата, с  нейните причудливи форми и сакралната им свързаност в тяхната рождена дата – двадесет и девето число на 1948 година. Авторите представят една поетична хармония от чувства, форма и цвят, пресъздадени умело с лекота и увереност. 
Живописецът Тодор Тодоров е роден на 29 април в гр. Полски Тръмбеш. През 1973 година завършва Висш институт по изобразително изкуство „Николай Павлович” – София при проф. Петър Михайлов, специалност живопис. От 1975 до 1980 живее и работи в Търговище, след което се установява във Велико Търново. От 1981 година е преподавател по живопис във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ – факултет по Изобразително изкуство. Участва активно в годишните изложби на Съюза на българските художници - Велико Търново, националните изложби на художниците педагози, пленери както в страната, така и извън нея. Чрез организиране на многобройни самостоятелни изложби до творчеството на Тодор Тодоров имат честта да се докоснат ценителите на изкуството от Велико Търново, Горна Оряховица, Габрово, Севлиево Попово, Стара Загора, Свищов, Русе Варна и не на последно място София.
През 2004 година получава наградата на Съюза на българските художници от Националната изложба на художниците – педагози, а през 2010 година Тодор Тодоров е отличен с наградата на Община Велико Търново, в Националната изложба на художниците – педагози, раздел живопис.
Уникалността на всеки художник се състои не толкова в тематично отразяване на нещата, колкото в стила и изразните средства, с които си служи. В настоящата изложба Тодор Тодоров се представя с двадесет и седем живописни творби, изпълнени с различни материали – акварел, сух пастел и маслени бои.
Тодор рисува предимно пейзажи. В изложбата е представил архитектурните пейзажи на Велико Търново през различните сезони, продиктувани от натрупаните лични впечатления по маршрута, който всеки ден изминава пеш - от квартал „Зоната“ до ателието си в близост до ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и обратно. „Пейзаж -1“, „Пейзаж -2“, „Пролет“, „Есен в парка“, „Пейзаж от Велико Търново - 1 и 2“, „Пейзаж с куче“, „Алея в парка“, „Утро“, „Зоната“, „Светофар“ са творби, изградени от ефирни до наситени и плътни живописни пластове.

Скулпторът Иван Сираков е роден във Велико Търново на двадесет и девети октомври 1948 година. През 1978 година завършва ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ при Панайот Димитров – Понката.
Целият жизнен и творчески път на Иван Сираков преминава в родния град. Поддържа и реставрира паметници на загиналите в Руско-турската освободителна война, както и паметници и паметни плочи на загиналите в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна войни, „Арката на генералите“.  Изработва наградни знаци и малки пластики от месинг и бронз по повод събития, свързани с историята на България, както и специално за Дома на хумора и сатирата Габрово.
Участва в изложби на дружеството на великотърновските художници, както и в няколко съвместни изложби с живописци и графици. В настоящата изложба Иван Сираков се представя с 12 вдъхновени от природните форми и животински видове творби. В уникалните скулптури на Сираков се открива неописуема симбиоза в съчетанието на различните видове материали – камък, стъкло, метал, дърво, която допълнително засилва впечатлението при пресъздаването на различните животински видове. Съчетанието на камък с метал може да видите в творбите „Кораб“, „Орфей“ и „Риба -1“, а за „Котка“, „Риба -2“ и „Кондор“ Сираков използва мраморен оникс. За създаването на „Риба -3“ авторът използва невероятното съчетание на метал и стъкло. За основа на повечето си уникати творецът Иван Сираков използва местни варовикови камъни с причудливи форми, които сами по себе си подсказват и идеята за бъдещия проект и оформят окончателния образ на всяка отделна творба.


Ключови думи
Иван Сираков Тодор Тодоров
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати