Четвъртък, 04 Авг 2022
            
Култура Свищов

Изложба на Иван Бонев даде старт на Майските празници в Свищов

  05.05.2022 11:29
Изложба на Иван Бонев даде старт на Майските празници в Свищов

На 4 май в препълнената зала на ХГ „Николай Павлович“ в Свищов бе официално открита самостоятелна изложба живопис на художника Иван Бонев. Изложбата на свищовския художник съдържа 50 творби с маслени бои върху платно, от които 21 са от фонда на галерията.

Вълнуващото събитие бе официално открито от директора на дирекция „Култура и културно наследство“ към Община Свищов Росен Маринов, който, освен ретроспективна,  нарече изложбата и автобиографична, тъй като отразява един дълъг житейски и творчески път. „Изложбата представя личният свят на Иван Бонев и подчертава неговия професионализъм, затова е толкова специална. Хората като него са пример, на който трябва да се възхищаваме и да подражаваме“, каза още в словото си Маринов.

Богатият творчески път на автора бе подчертан в кратка ретроспекция и от главния уредник на Художествената галерия Пламен Симеонов, който поздрави своя колега за дългогодишната творческа дейност и чудесните произведения, които поднасят на зрителя истински преживявания, благодарение на това, че „са сътворени с хармония и благородство, рисувани с уверена ръка, безстрашно и с удивление от преобразяващия се свят…“.

Иван Бонев благодари на всички за вниманието и изрази радостта си, че след двугодишно отлагане, поради ограниченията на пандемията, изложбата вече е факт, въпреки че не е както му се е искало – през месеца на неговото раждане.

Иван Бонев е роден на 04.10.1950 г. в град Свищов. Завършва ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, специалност живопис, в класа на доц. Г. Стойков през 1975 г. От 1976 г. участва във всички ежегодни изложби на свищовските художници, в първия Международен пленер по живопис на художници от крайдунавските страни, в окръжните изложби на групата на СБХ В. Търново, в национални изложби на АМХ и СБХ София.

Художникът прави редица свои самостоятелни изложби: 1982 г. – Свищов; 1983 г. – Димитровград; 1984 г. – Павел; 1985 г. – Свищов; 1985 г. – Виена, Австрия; 1987 г. – В. Търново; 1989 г. – Свищов. Участва в международни изложби в Украйна, Румъния, Македония, Германия, Австрия, Полша.

Иван Бонев е съосновател и дългогодишен главен уредник на ХГ „Николай Павлович“ в Свищов, и е един от инициаторите за създаването на традиционната ежегодна Изложба на свищовските художници.

Изложбата е разположена в трите зали на ХГ „Николай Павлович“ и може да се разгледа до 31.05.2022 г.


Ключови думи
художник Иван Бонев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати