Неделя, 11 Юни 2023
            
Други Лясковец

Лясковското СУ „Максим Райкович“ посрещна патронния си празник

  10.03.2023 13:38
Лясковското СУ „Максим Райкович“ посрещна патронния си празник

Две училища в страната носят името на архимандрит Максим Райкович – школото в родния град на учителя Дряново и гимназията в Лясковец. Патронен празник учители и ученици честват на 10 март. Това е датата на кончината на родолюбивия българин, който преди смъртта си оставя завещание, като дарява парите си за училища в Търново, Дряново, Лясковец и румънския град Галац, където учителства през последните години от живота.

 Истинското му име е Минчо Крински. Роден е и е учил в Дряново, но дейността му като учител и духовник оставя трайна следа не толкова в родното му място, колкото в Лясковец и така той принадлежи повече на лясковската история. Неговото име се свързва с активното му участие в просветното движение, в църковно-националните борби, във Велчовата завера, доброволец е в руската армия по време на Кримската война.   Освен учител и свещеник в Лясковец, Максим Райкович става и първи игумен българин в Петропавловския манастир и е един от най-видните радетели за развитието на образователното дело в Лясковец.  

Тази година ще се навършат 58 години от построяване сградата на корпус I на днешното Средно училище „Максим Райкович” в град Лясковец, което носи името на възрожденеца. Училището е наследник на пълна реална смесена гимназия от 1944 година. От 15 ноември 1965 година влиза в нова сграда в центъра на града. Преминава през основно училище, като на 18 ноември 1971 отново приема за патрон името на архимандрит Максим Райкович и през същата година е удостоено с орден „Кирил и Методий” ІІ степен. Преди 58 години в центъра на града изправя снага настоящият корпус І на гимназията. Новата сграда на основното училище е открита от директора тогава Гено Джамбазов. През учебната 1982-1983 година основното училище прераства в ЕСПУ с директор Димитър Арабаджиев. Учебната 1989-1990 започва под знака на демократичните промени с умелото ръководство на новия директор Николай Кожухаров. През 1990-1991 г. се сбъдва мечтата на стотици ученици, учители, родители, граждани. Горният курс на СУ „М. Райкович” се помещава в нова сграда – партийния дом става корпус ІІ на гимназията, а в основната сграда - корпус І, се обучават учениците от І-VІІ клас.

От 2010 г. училището е в списъка на средищните училища в Република България, а от 1 август 2016 година Средно общообразователно училище „Максим Райкович” става Средно училище. С реализирането на нови професионални паралелки се разширява базата с кабинети – машинен оператор и кабинет по шивачество, със съдействието на фирмите „Аркус” АД и „Аполон-95”, разкрити са и паралелки в областта на софтуерните и хардуерни науки, набляга се и на интензивно или разширено изучаване на английски език, работи се много и по подготовката и мотивацията на учениците за бързо променящия се свят, като се създават умения у тях за критично мислене, глобална перспектива и зачитане на човешките ценности.

Поетапно училището се разширява, осъвременява, модернизират се класните стаи, оборудват се с нови мебели, обособяват се класна стая на открито, беседки, готварски кабинет, сензорна стая и други. СУ „Максим Райкович” разполага с отлична материална база, като през последната година по проект на общинска администрация бе напълно реновиран корпус I, с въвеждане на мерки за енергийна ефективност, а в момента се модернизират и спортните игрища и площадки за игра. Освен по национални проекти, училището работи и по международни и през последната година успешно приключи работата си по шестстранен международен проект по програма „Еразъм+”. Реализирането на съвместни дейности с училища от други държави утвърждава името на училището извън пределите на България и доказва социокултурните и езиковите компетентности на лясковските възпитаници.

В навечерието на патронния си празник учениците поднесоха богат концерт. При откриване на тържеството настоящият директор Даниела Арабаджиева отправи своите послания към възпитаниците на училището: „Поздравявам всички, които носят в сърцето си любовта към това училище и съхраняват неговия авторитет”. Поздравление и подарък поднесе и кметът на Общината д-р Ивелина Гецова, която пожела: „Скъпи учители, бъдете здрави, щастливи и все така мотивирани да пазите родолюбието и доброто образование, както и досега. Бъдете все така всеотдайни и вървете смело по пътя на свещеното просветителско дело. Вярвам, че всички успешно реализирани Ваши ученици са най-голямата оценка и награда за труда ви. А вие, скъпи деца, носете с гордост името ученик. Бъдете здрави и учете много, защото знанието е сила, чест, привилегия и съдба“.

Децата цяла вечер танцуваха, пяха и декламираха. В празника участваха и функциониращите към училището вокален състав „Славееви гласове“, мажоретната формация „Звездички“, както и фанфарният оркестър. Младите таланти изпълниха тематични с празника песни и танци като „Междучасие“, „Училище любимо, наше“, свириха „Ботев марш“. Представена бе и поетичната композиция „От къде започва родината“, изпълнени бяха стихове за родния край и още много песни, танци и сценки.

В дните преди празничния ден учениците проведоха по класове още редица мероприятия, посветени на патрона – като литературен конкурс „Училище мое“, посещение в Музея на гурбетчийското градинарство, среща-разговор „Нашият патрон и ние, неговите достойни наследници“, изложба с историческа насоченост, показваща знанията на децата за исторически личности и факти от средновековната и новата история на България. Организирана бе и кръгла маса на тема ,,Мястото на Лясковец в националната ни история, образование и култура“, разкриваща познанията на децата за миналото на родния край, за неговите будители, революционни дейци, радетели за българско образование и култура. Проведе се и открит урок „България е моята родина“, благотворителна акция в детската градина, акция за безопасност на движението и спортни инициативи като традиционната лекоатлетическа щафета, турнир по волейбол и други. Състоя се и конкурс за превод на песен от английски на български, кулинарна инициатива, природозащитна акция със засаждане на борови дръвчета в двора, ден на отворените врати и много други.

 

 

  


Ключови думи
СУ Максим Райкович
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати