Понеделник, 05 Юни 2023
            
Други Лясковец

СУ „Максим Райкович“ кани на концерт за патронния си празник

  05.03.2023 06:40
СУ „Максим Райкович“ кани на концерт за патронния си празник

На концерт по повод патронния си празник кани Средно училище „Максим Райкович“ в Лясковец. Концертът ще се проведе на 9 март от 17:30 ч. на сцената на НЧ „Напредък 1870“ в града.

Училището носи името на възрожденеца Максим Райкович. Роден и учил в Дряново, в Дряновския и Преображенския манастир, учител и свещеник в Лясковец, Райкович е първи игумен - българин в Петропавловския манастир. Участник е в просветното движение, църковнонационалните борби, Велчовата завера. Доброволец в руската армия по време на Кримската война. Завещава парите си на училищата в Търново, Дряново, Лясковец и Галац.

СУ „Максим Райкович“ е наследник на пълната реална смесена гимназия "Максим Райкович" от 1944 година. На 15 ноември 1965 година влиза в нова сграда в центъра на града. Преминава през основно училище, като на 18 ноември 1971 г. отново приема за патрон името на архимандрит Максим Райкович. Същата година е удостоено с орден "Кирил и Методий".

От 1990 година в СУ "Максим Райкович" учениците от VIII-XII се обучават в нова сграда - Корпус ІІ, а в основната сграда - Корпус І, се обучават учениците от І-VІІ клас. От 2015 година I-VI класове се обучават в Корпус I и VII-XII - Корпус II./ сн. СУ "Максим Райкович"


Ключови думи
СУ Максим Райкович
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати