Понеделник, 26 Сеп 2022
            
Други Лясковец

Кметът на Лясковец д-р Ивелина Гецова посрещна ученици от 5 държави

  27.06.2022 16:30
Кметът на Лясковец д-р Ивелина Гецова посрещна ученици от 5 държави

Учители и ученици от лясковското СУ „Максим Райкович“ са за няколко дни домакини от българска страна при реализирането на международен спортен проект по Програма „Еразъм+“. В него са включени възпитаници на лясковската гимназия от средния и горния курс на обучение. Децата, директорът на училището Даниела Арабаджиева и старши учителят Нина Савова от няколко месеца обменят опит чрез срещи в страните на партньорите.

Лясковчанчета, заедно с 31 свои връстници от Словакия, Испания, Турция, Норвегия и Република Хърватска, гостуват на своите приятели и с презентации за своето училище и роден град, за характерния за училището спорт, изпълняват дейностите по проект „CITIUS, ALTIUS, FORTIUS“ /„По-бързо, по-високо, по-силно“/. Възпитаниците на лясковската гимназия посетиха всички страни, запознаха се със спортовете, с които се занимават връстниците им, участваха в състезания по тези спортове и разгледаха забележителности в родните градове на партньорите си.

 В навечерието на празника на Лясковец Петровден, гостите от петте държави дойдоха за срещата си в България. Те направиха посещение при кмета на домакинстващия град д-р Ивелина Гецова, запознаха се и разговаряха с нея. Д-р Гецова им разказа за историята и забележителностите на Лясковец, запозна ги и с официалния празник и символите на града, разказа им за общината и функциите на местната власт. На всеки ръководител от държавите връчи и подаръци сувенири с логото на Лясковец за спомен от посещението, а децата бяха почерпени с лакомства.

Младежите от гостуващите пет държави и учителите им направиха презентации за своите страни, градове, училища, спортни клубове, а учениците от Лясковец с гордост представиха информация за Топ 10 български спортисти, включително и за родения тук световноизвестен сумист Калоян Махлянов – Котоошу.

Освен с високите успехи в българския спорт, учениците от СУ „М. Райкович“ се похвалиха и с традициите в българската кухня. Предстои им да презентират и лично да приготвят за приятелите си едно от най-известните български ястия – шопската салата. Терен за изява ще им бъде любезно предоставен от собственика на ресторант „Лесопарка“ Ралица Рашева.

Срещата в Лясковец от българска страна е предпоследна за участниците в ученическия проект. Последното им гостуване е в Мугла, Турция, което е планирано за края на месец август. Докато са в Лясковец град, гостите, освен с училището домакин и с общинското ръководство, ще се запознаят и с историята и поминъка, като посетят емблематичния за Лясковец Музей на гурбетчийското градинарство. Гостите ще имат възможност да посетят и Петропавловския манастир и да се разходят сред природата в околностите му, ще разгледат и конната база в Арбанаси, ще отидат и до третата ни столица, за да видят Музея със силиконовите фигури, ще посетят и басейните на комплекс „Светицата“ в Лясковец.

Спортът обаче, който лясковските деца представят, е не плуване или конна езда, а лека атлетика. За целта, още през първия ден от пребиваването си, всички се включиха в организирана спортна изява на стадион „Михаил Алексиев“. Традиционно във всяка от страните се инициират и срещи-разговори с изявен роден спортист и в тази връзка лясковските партньори са подготвили за приятелите си среща с местния спортист Стефан Купичков – главен треньор на Таекуондо клуб „Инвикта“ и състезател по таекуондо и айкидо.


Ключови думи
СУ Максим Райкович Еразъм+
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати