Вторник, 16 Мар 2021
            
Други Лясковец

СУ „Максим Райкович“ е сред победителите в конкурса „Нестле за по-здрави деца“ за учебната 2019/2020 г.

  01.12.2020 09:39
СУ „Максим Райкович“ е сред победителите в конкурса „Нестле за по-здрави деца“ за учебната 2019/2020 г.

На 30 ноември се състоя награждаването в конкурса на националната детска програма за балансирано хранене „Нестле за по-здрави деца“. В него участваха над 6000 деца от 40 детски градини и 24 училища от цяла България. По време на събитието, което се проведе изцяло онлайн, трите най-активни училища и детски градини в България бяха наградени от изпълнителния директор на Нестле България Петър Стоилов и от специално жури. Те спечелиха финансова помощ, с която да продължат да възпитават полезни навици за балансирано хранене и активен начин на живот у българските деца.
На първо място се класира СУ „Стоян Заимов“, Плевен със своята идея за изграждане на спортна площадка в двора на училището с фитнес уреди на открито, като целта е да развият двигателната култура на учениците. С второ място бяха отличени представителите на НУ „Иванчо Младенов“, Враца, които планират да създадат нов физкултурен салон и да го оборудват с уреди, за да могат учениците да спортуват активно. Третото място бе отредено за СУ „Максим Райкович“, Лясковец, които ще оборудват кулинарния кабинет в училището с маси и столове, а също така и с подходящи декорации, за да могат децата да придобиват знания за приготвянето на здравословни ястия.
Сред детските градини ДГ „Зорница“, Видин бе отличена с първо място в конкурса и ще вложи средствата в биоградина с открита занималня от дърво. Втората награда бе връчена на ДГ №20 „Мир“, Стара Загора, които ще инвестират в открити съоръжения за катерене и баланс, и закрит фитнес кът. Със своята мотивация и представяне на трето място се класираха представителите на ДГ „Слънце“, Кюстендил, които благодарение на наградата ще организират фестивал на „Веселите плодчета“ и ще закупят специални костюми за него.
Журито на конкурса се състоя от дългогодишни посланици на програмата, партньори и представители на институции, сред които Ваня Кастрева, началник на РУО - София, представители на МОН, Анастасия Георгиева, директор на дирекция "Здравеопазване" в Община Варна, Виктория Терзийска, партньор на програмата, певица и косъздател на проекта „Маргаритка“, и шеф готвачът и председател на EURO TOQUE България Жоро Иванов.
На официалния финал на конкурса всяко училище и детска градина представи пред журито своята идея за дългосрочно възпитаване на култура на балансирано хранене и активен начин на живот у децата.
„Благодаря на всички участници за усилията, които са положили и продължават да полагат в тази наша обща мисия за изграждане на позитивни хранителни навици и култура на активен начин на живот у българските деца, дори в тези трудни времена на криза. Убеден съм, че с общите ни усилия ще успеем да помогнем в изграждането на по-добро бъдеще за нашите деца“, сподели Петър Стоилов, изпълнителен директор на Нестле България.
В събитието се включи също и Милена Савова от  екипа на „Музейко“, която изнесе кратко представяне на тема “Неформални обучителни практики“ и запозна присъстващите педагози с актуални и иновативни методи на преподаване.
Програмата на „Нестле за по-здрави деца“ е част от глобалната амбиция на Нестле да подпомогне на 50 милиона деца да водят по-здравословен начин на живот до 2030 като ги стимулира да се хранят по-балансирано и да бъдат по-активни. За поредна година Нестле, с подкрепата на институции и учебни заведения, активно призовава училищата и детски градини да вземат участие в инициативата, за да могат със взаимни усилия да изградят по- добро и щастливо бъдеще за българските деца.

Програмата „Нестле за по- здрави деца“ обединява усилията на компанията и тези на родители, учители и образователни институции, за да осигурят по-добро и здравословно бъдеще за българските деца. Нестле за по-здрави деца“ е образователна програма, която има за цел да насърчи балансираното хранене и активния начин на живот при децата на възраст между 3 и 12 години. Програмата стартира през 2012 г. и се осъществява с подкрепата на Министерство на образованието и науката, Министерство на младежта и спорта и Министерство на здравеопазването, редица национални експерти по хранене и спорт и неправителствени организации. През 2013 г. като добра практика в сферата на образователните програми за балансирано хранене и физическа активност в Европа, „Нестле за по-здрави деца“ в България става част от Европейския проект EPHE (EPODE For The Promotion Of Health Inequalities), финансиран от Европейската комисия. През 2018 година Програмата разширява своя обхват и влиза в учебните заведения в цялата страна, за да подобри хранителните и двигателните навици на българските деца. До този момента, образователното съдържание на „Нестле за по-здрави деца“ е достигнало до нас 23 000 деца в детски градини и училища в цялата страна.
Конкурсът има за цел допълнително да стимулира насърчаването на балансиранотo хранене и активния начин на живот у децата, за да могат те да растат по- здрави и щастливи.


Ключови думи
СУ Максим Райкович Нестле за по-здрави деца
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати