Сряда, 28 Сеп 2022
            
Други

Ученици от Лясковец бяха в Словакия на среща по проект по Еразъм

  14.12.2019 03:02
Ученици от Лясковец бяха в Словакия на среща по проект по Еразъм

Ученици и учители от СУ „Максим Райкович” бяха на работна среща по международен проект по програма Еразъм+. Дейностите на децата по изпълнението на проекта ще продължат 24 месеца. Името на проекта е „По-бързо, по-високо, по-силно” и е фокусиран върху спорта. Партньори на училището са католическо обединено училище „Св. Винсент дьо Пол“, град Левице – Словакия, Основно училище „Крал Звонимира“, град Сегет Донджи – Хърватия, Средно училище „Joan Brudieu”, град Сео де Уржел – Испания, Средно училище, град Мугла – Турция и Училище „Киркелунд”, град Скипвет – Норвегия.
Първата среща по проекта вече е факт и наскоро лясковските деца се завърнаха от Словакия, обогатени от обменните взаимоотношения със свои връстници, натрупали впечатления и придобили нови приятелства. Основните дейности по проекта са методически семинари, открити уроци и часове по физическо възпитание, дискусии и срещи с олимпийски, респективно значим шампион, както и спортни турнири. Всяко училище поема организацията на един турнир, като партньорите избраха спорт, който характеризира тяхното училище и има подходящи условия за организирането му. Хърватия се представя с футбол, тенис и стрийтбол за Словакия, бадминтон – Турция, хандбал – Норвегия, кану – Испания, а СУ „Максим Райкович” ще се представя с турнир по лека атлетика. Домакините на всяка среща ще подготвят и туристически поход в околностите на своя град и ще го осъществят заедно с партньорите.  
В първата седмица на месец декември група от шестима ученици посети Словакия, заедно с директора на училището Даниела Арабаджиева, координатора на проекта Нина Савова и учителя по физическо възпитание и спорт Димитър Григоров. Освен с ученици и учители от партньорското училище, българската група се срещна и с кмета на град Левице, който получи подарък - плакет на Община Лясковец. Визитата в Словакия даде възможност на децата и техните ръководители от Норвегия, Хърватска, Испания и Турция да участват в семинари и уроци, в които първо се запознаха с тактики и умения в баскетбола и тениса, а по-късно всички се включиха в различни спортни състезания.  
В динамичната и изпълнена с различни дейности седмица по време на престоя им в Левице, учениците се забавляваха неимоверно с техните нови приятели. Всички те с нетърпение очакват следващата среща с партньорите, която ще се състои през месец март в Норвегия.


Ключови думи
СУ Максим Райкович
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати