Неделя, 07 Май 2023
            
Горна Оряховица Спорт

Три бронзови медала спечели „Локомотив” от домакинското Държавно по свободна борба

  05.02.2023 14:33
Три бронзови медала спечели „Локомотив” от домакинското Държавно по свободна борба

Първото голямо състезание за 2023 г. в зала „Никола Петров” донесе и първите медали за горнооряховския спорт. Държавният личен шампионат по свободна борба за момчета привлече 273 състезатели от 52 клуба. Ожесточената конкуренция си личи и при разпределението на медалите, в което се намесиха близо 20 школи, а само два отбора – ЦСКА и Сандански, си тръгнаха с повече от един златен медал.

За най-техничен състезател на шампионата бе обявен Илия Димов от СКБ „Янчо Патриков – ЦСКА”, а купата за най-резултатен борец взе Берке Ибрям от СКБ „Дан Колов” – Елена.

Домакините от „Локомотив” участваха с 10 състезатели и завоюваха три бронзови медала и две пети места.

В кат. 44 кг единият от малките финали беше горнооряховски и противопостави Илиян Ангелов на Йордан Папазов.

Илиян започна с туш над Ибрям Федаинов от клуб „Станка Златева” – Сливен, след което тушира и Ахмед Мустафа от Руен. В полуфинала обаче загуби от Гроздан Петков от Исперих.

Йордан Папазов срещна в първия кръг бъдещия финалист Гроздан Петков от Исперих и трябваше да мине през репешажи, за да се бори за медал. В първата репешажна схватка той тушира Беркан Халилов от Елена, а след това последва туш и над Йордан Парушев от Ямбол.

В горнооряховската схватка за бронза в тази категория се наложи Илиян Ангелов.

В кат. 68 кг Петър Мутафов започна с туш над съотборника си Ангел Троплев. В следващата си среща Петър отново спечели с туш над Георги Иванов от Добрич. Последва победа и над Стоян Гаргаджиев от Сливен. В полуфинала обаче Петър загуби от Станислав Атанасов от Елхово и трябваше да се бори за бронза.

Схватката му с Драго Стойчев от Добрич се оказа най-драматичната във финалите. Мутафов губеше секунди преди края, но с две решителни атаки успя да изравни на 13:13 и да победи заради последно спечелена точка.

Никола Стоянов спечели бронза в кат. 75 кг. Той тушира Кязим Халил от Айтос в първата си среща, а във втората се наложи над Янко Босков от Асеновград. Последва загуба от Валентин Илиев от „Литекс”, което го прати на репешаж срещу Онур Хубенов от Бургас. „Локомотивецът” победи с туш и си осигури място в малкия финал. Там за секунди тушира Стивън Георгиев от клуб „Станка Златева” и спечели бронзовия медал.

За бронза в кат. 52 кг се бори и Мартин Цонев, но отстъпи на Аксел Кадир от Исперих.

Добри впечатления оставиха Даниел Сидеров в кат. 57 кг и Тодор Костадинов в кат. 68 кг.

Заслужавахме да имаме финал, но въпреки че стигнахме само до малките финали сме доволни от момчетата. Всички се раздадоха и показаха много хъс и спортна злоба. Видяхме и грешки, които трябва да отстраняваме в злата. В тази възраст конкуренцията е много голяма, много клубове участват в разпределението на медалите и трябва да се работи много здраво. С повече старание на тренировките, ще се получат нещата и за нашите момчета, коментираха треньорите Николай Ганев и Пламен Дончев.


Ключови думи
борба Локомотив Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати