Петък, 31 Мар 2023
            
Горна Оряховица Други

Първото по рода си за Централна Северна България ендоскопско протезиране на хранопровод бе направено в МБАЛ „Св. Иван Рилски”

  30.12.2022 11:38
Първото по рода си за Централна Северна България ендоскопско протезиране на хранопровод бе направено в МБАЛ „Св. Иван Рилски”

Първото по рода си за Централна Северна България ендоскопско протезиране на хранопровод бе извършено преди дни в новата високотехнологична ендоскопска зала на Първо вътрешно отделение в МБАЛ "Свети Иван Рилски” в Горна Оряховица.

"За първи път се постави метален хранопроводен стент с антимиграционен механизъм, съобщи началникът на отделението д-р Илко Костурков, който съвсем наскоро придоби опит в тези процедури след квалификационен курс. "Процедурата изисква най-високо на компетентност, както и специфично оборудване на ендоскопската зала, включващо и така нареченото С-рамо. Това е мобилен рентгенов апарат, който позволява съчетаването на две изключителни диагностични и терапевтични методики – ендокскопска и рентгенова. Процедурата е инвазивна и подходяща за всички пациенти с доброкачествени и злокачествени стенози на хранопровода, които възпрепятстват пациентите да се хранят и да приемат течности. По този начин се дава възможност пациентът да бъде лекуван по повод основното си заболяване и се дава шанс за последващо оперативно лечение по преценка", разказа още д-р Костурков.

В новата ендоскопска зала ще има възможност за рутинно извършване на дейности от този тип, както и всички процедури, изискващи съчетанието на ендоскопска и рентгенова апаратура. За безопасността на пациентите са осигурени също така и специални високотехнологични шкафове за съхранение на ендоскопи от най-висок клас, като в България такива са налични единствено в две университетски болници. Това гарантира използването на изрядна и стерилна апаратура на най-високо ниво. "Комбинацията от повишаването на капацитета на изпълнителите на здравните услуги и наличието на тази апаратура, дава възможност за прилагането на по-ефективна превантивна политика и ранно диагностициране на онкологични заболявания", коментира още д-р Костурков.

През изминалата година в Първо вътрешно отделение са извършени близо 1400 ендоскопски изследвания, групирани в две направления – видоколоноскопии и видеогастроскопии. Статистиката отчита изключително висок процент на установени доброкачествени и злокачествени новообразувания на храносмилателния тракт.

"Всяка втора ендоскопия е установила патология, изискваща вземането на биопсия и изпращането й за специфично хистопатологично изследване. С усъвършенстването на работата ни, имахме редица случаи на отстранени полипи с големи и много големи размери, гранични за трансформацията им в раково заболяване. Това е единственият начин и златен стандарт в световен мащаб за борба с рака на храносмилателния тракт.", посочва още д-р Костурков.

Гастроентерологът е категоричен, че всеки човек над 45 години подлежи на скринингово ендоскопско изследване, което обаче в България е все още слабо популярно като практика и като препоръка. Задължително на ендоскопски изследвания трябва да се подлагат и пациенти с неясни анемични синдроми, наследствено обременени пациенти и болни с кръвотечение с неясен произход. "Тази година в отделението беше извършена успешно и първата ендоскопска мукозна резекция на полип с размер около 25 мм в ретроверзио в цьокум, което е изключително сложна и рискова интервенция.", обяснява още той.

Образните изследвания откриват онкологични заболявания още преди появата на симптома. Отделението разполага с модернизиран кабинет за ултразвукова диагностика, който се превърна в център за извършване на високоспециализирани диагностични и терапевтични процедури, изискващи най-високото ниво на компетентност в България. Това са т.нар. контрастни ехографии на коремни органи – това е безопасен метод за диагностика на доброкачествени и злокачествени патологии, най-вече в зоната на хепатобилиарната система. "През тази година имахме възможността да извършим около 300 такива процедури, давайки възможност на хората да имат качествена диагностика и адекватно последващо лечение.", коментира още гастроентерологът.

При част от процедурите, където са били установени злокачествени процеси в черния дроб, е извършена чернодробна биопсия под ехографски контрол . "Това е сложна процедура, която понякога е единственият възможен начин за лечение на пациентите. През годината бяха извършени 15 такива процедури, като всички бяха успешни и не протекоха с усложнение при нито един пациент", обобщава д-р Костурков.

За лечението на друга част от пациентите с т.нар. паренхимни процеси на черния дроб, които са обявени за пандемия в световен мащаб – чернодробното омазняване/стеатоза, както и наднорменото тегло с всички свои последици, ехографската зала разполага с два изключително високотехнологични апарата – Фиброскан и Ехограф с възможност за еластография. Това са единствените неинвазивни налични апарати за извършване на оценка на омазняването и фиброзата на черния дроб.

"През тази година преминаха стотици пациенти с горепосочените проблеми, като резултатите, които отчитаме, са все по- тревожни. За щастие, при достатъчно голямо желание и усърдност от страна на пациента, тези процеси в болшинството от случаите са обратими.", посочва още д-р Костурков.

"С въвеждането на всички горепосочени методики успяваме да затворим напълно диагностичния и терапевтичния цикъл, който касае заболяванията на гастроинтестиналния тракт.", обяснява още д-р Костурков.

Екипът от специалисти на МБАЛ ”Свети Иван Рилски” осигурява равен достъп до тези медицински услуги на всеки нуждаещ се гражданин, за когото остава само осъзнаването на споделената отговорност относно ранната превенция на този тип заболявания.

 


Ключови думи
МБАЛ "Св. Иван Рилски" д-р Костурков
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати