Сряда, 18 Май 2022
            
Горна Оряховица Други

Дигитален рентгенов апарат заменя над половинвековния рентген в Болницата в Горна Оряховица

  22.12.2021 10:09
Дигитален рентгенов апарат заменя над половинвековния рентген в Болницата в Горна Оряховица

В болницата в Горна Оряховица бе инсталиран последно поколение директно-дигитален графичен рентгенов апарат на един от световните лидери в образната диагностика Esaote – WDM.

Модерният апарат заменя досегашния в Отделението по образна диагностика, който е на над 50 години.

„Апаратът притежава редица функции, базирани на изкуствен интелект (Artificial Intelligence), които улесняват работата, подобряват качеството и диагностичната информативност на образа и сериозно редуцират облъчването на пациентите. Софтуерът за придобиване на образи е изцяло интегриран с управлението на генератора и с настройката на механичното позициониране при различните анатомични зони и проекции“, посочват от фирмата-доставчик.

Рентеновата система е с уникален монтаж на статива на рентгеновата тръба, без необходимост от допълнителни подови или таванни релси.

Апаратът е с ергономичен дизайн, автоматично проследяване на плоскопанелния детектор от рентгеновата тръба и голям цветен сензорен екран за незабавен предварителен преглед на образа.

Средствата за новия рентген са осигурени от Община Горна Оряховица. Цената му е около 150 хил. лева, като той ще се изплаща в продължение на три години на равни вноски от по 50 хил. лв. В тазгодишния бюджет на общината бяха заложени средствата за първата вноска.

„С новия апарат пациентите ще бъдат по-бързо обслужвани, а лъченатоварването им ще е в голяма степен намалено“, обобщава д-р Галя Дачева, началник на Отделението по образна диагностика.

Новата придобивка ще влезе в експлоатация през януари догодина.


Ключови думи
МБАЛ "Св. Иван Рилски"
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати