Понеделник, 11 Юли 2022
            
Горна Оряховица Общество

Пенсионери поддържат живота на Болницата в Горна Оряховица

  10.04.2022 11:58
Пенсионери поддържат живота на Болницата в Горна Оряховица

Съществуването на Болницата в Горна Оряховица зависи от пенсионерите. Те са изключително важни за оцеляването на МБАЛ „Св. Иван Рилски” не като пациенти, а като лечители, защото липсата на медицински персонал е най-големият проблем за Болницата и без работещите пенсионери тя не би оцеляла.

В момента в МБАЛ „Св. Иван Рилски” работят 70 лекари. Средната им възраст е 58 години, а 20 медици или 35% от общия брой са пенсионери. Средната възраст на другия медицински персонал е 54 години, като пенсионерите са 27%. Сред тези пенсионери има ключово важни за Болницата, която без тях няма да покрие минималните изисквания за някои здравни пътеки. Без пътеки и свивайки дейността си, здравното заведение е обречено.

Така че всички усилия на ръководството на МБАЛ са насочени към привличане на млади специалисти още от студентската скамейка. В момента Болницата е поела ангажимент към петима студенти, които учат във Филиала към Медицински университет - Варна във Велико Търново. Сред тях е една студентка по акушерство, две третокурснички и още две четвъртокурснички, които се обучават за медицински сестри. МБАЛ „Св. Иван Рилски” плаща семестриалните такси за обучение на бъдещите специалисти по здравни грижи и им създава почасова заетост, докато следват. Стипендиантите работят в АГО, в Първо вътрешно отделение, в Отделението по нервни болести и в ковид отделенията на стационара.

В МБАЛ работят на трудови договори и млади специализанти. В момента те са шестима - ендокринолог, невролог, рентгенолог, кардиолог, педиатър и анестезиолог, като лечебното заведение заплаща обучението им. В договорите, които се сключват, е регламентирано след дипломирането на бъдещите специалисти по здравни грижи или придобиването на специалност от медиците, те да са с ангажимент да работят за определен период в Горнооряховската болница.

Кадровият проблем е основен, но не и единствен за МБАЛ „Св. Иван Рилски”. Но без лекари и медицински сестри всичко друго е безсмислено. Предизвикателството за работа след ковид обаче е голямо и не е сигурно, че ще мине без трусове.

Последните две години бяха добри за финансите на МБАЛ „Св. Иван Рилски”. И това безспорно е заради допълнителното финансиране покрай епидемията. Болницата приключва с печалба и 2020, и 2021 година. Първата ковидна година печалбата е била близо 335 хиляди лева, за 2021 г. е 231 294 лв. Преди няколко дни Общинският съвет, като едноличен собственик на МБАЛ, взе решение да се откаже от дивидента си от печалбата и с нея да се покрият минали загуби на дружеството. Болницата има близо 900 хиляди лева натрупани загуби от предишни години и част от тях ще се покрият с неразпределена печалба от 94 хил. лева от миналата година, както и с тазгодишната печалба след приспадане на данъците. Същото решение беше взето и за ДКЦ, което също е на печалба за 2021 г. и с нея ще покрие стари загуби без да отчита дивидент на Общината.

Като цяло финансовото състояние на МБАЛ е добро. Дружеството няма нито лев просрочени задължения. Има текущи задължения, но и вземания за долу-горе същата сума.

През 2021 г. средната работна заплата в Болницата е достигнала 2442 лева, като увеличението спрямо предходната година е със 778 лева или 48%. Как ще бъде задържана тази средна заплата след като отпаднат допълнителните плащания за ковида ще е сериозно предизвикателство пред ръководството на здравното заведение.

Другият проблем се забелязва в справката за преминали болни в последните години. Тенденцията през ковидните години е да намаляват другите болни и ако тя се запази, ще стане трудно за финансирането на МБАЛ. През 2019 г. например в здравното заведение са лекувани 9937 души, а леглодните са били 44 813. На следващата година пациентите падат на 7895, а леглодните на 39 330. През 2021 г. лекуваните болни са 6980 при 36 578 леглодни. Допълнителните плащания за ковид през тези две години компенсираха намаляването на пациенти, но как ще бъде занапред е трудно да се прогнозира.

През последната година МБАЛ все пак се възползва максимално от всички възможности за подобряване на условията и за преоборудване. Направен бе ремонт за около 700 000 лева от Комисията по бедствия и аварии на покрива и няколко отделения. Закупен бе нов рентген за 150 000 лева. Парите бяха отпуснати от ОбС. Болницата инвестира почти 300 000 лева собствени средства в нова апаратура и оборудване, направени са малки ремонти за близо 40 000 лева също собствени средства.

През 2021 г. МБАЛ „Св. Иван Рилски” е получила дарения за над 1 милион лева, като 33 028 лева са паричните средства, а непаричните дарения са за 892 хиляди лева. Нидерландската фондация SMHO дари оборудване за над 90 000 лева. Направени са още няколко сериозни материални дарения от МЗ, УМБАЛ Пловдив, „Грейко инженеринг”.

Общата стойност на инвестициите през годината е 1 510 229 лв.

През следващата година МБАЛ планира голям ремонт в Трето вътрешно отделение, като кандидатства за финансиране от 307 417 лв. по ОП „Региони в растеж” и проектът вече е на ниво одобрение от Управляващия орган на програмата. Предвижда се още ремонт в Хирургията за 95 000 лева, в Инфекциозно за 100 000 лв. и по-малки ремонти в други части на Болницата.

Инвестиционната програма за нова апаратура е доста дълга. Вече върви поръчка за закупуване на кохерентен томограф и съответните консумативи за Очно отделение. Като техниката е за над 80 хиляди лева. Това е най-сериозната сума, предвидена за тази година, като още толкова са планирани за по-малки покупки в други отделения.

Амбициозните програми за осъвременяване на материалната база и медицинската апаратура обаче ще се реализират само, ако Болницата си гарантира бъдеще, привличайки нови кадри и връщайки пациентите си отпреди ковидните времена.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
МБАЛ "Св. Иван Рилски"
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати