Петък, 24 Мар 2023
            
Велико Търново Култура

„Амадеус“ на великотърновския театър е любимият спектакъл на публиката за 2022 г.

  23.12.2022 12:07
„Амадеус“ на великотърновския театър е любимият спектакъл на публиката за 2022 г.
Театрално-музикалната постановка „Амадеус“ на великотърновския театър е любимият спектакъл на публиката за 2022 година. За обичаното заглавие своя глас са дали 51% от почитателите на изкуството на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново.
245 души се включиха в първото по рода си онлайн гласуване за спектакъл на публиката, което стартира преди 10 дни в официалната фейсбук страница на МДТ. Публиката имаше възможност да избира сред шест от премиерните заглавията, поставени през 2022 г. За „Амадеус“ са гласували 126 от участниците в допитването. В Топ 3 на спектаклите на публиката се нареждат „Не сме от тях“ по разказите на Чудомир с 26% и „Хъшове“ по мотиви от повестта „Немили недраги“ на Вазов с 11%. В онлайн анкетата бяха включени още комедията „Скакалци“ на Ст. Л. Костов, оперетата „Графиня Марица“ на Имре Калман и детският мюзикъл „Мечо Пух“ на Александър Йосифов.
Гласувалите за печелившия спектакъл участваха в томбола за голямата награда – „Златен билет“, с който получават 2 двойни или 4 единични посещения на спектакли от афиша на великотърновския театър. Късметът се усмихна на Гергана Стоянова, а нейното име беше изтеглено по време на коледния галаспектакъл миналата вечер. Многобройната публика възнагради щедро с овации блестящото изпълнение на солисти, хор и оркестър на Музикално-драматичния театър. Те сътвориха истинска коледна музикална магия с шедьоври на световната класика.
Режисьор на театрално-музикалния спектакъл „Амадеус“ е Бойко Илиев, който е и автор на сценичната адаптация. В основата му стоят едноименната пиеса на Питър Шафър, както и сценарият на прочутата биографична филмова драма от 1984 г., режисирана от Милош Форман. С това заглавие екипът на великотърновския театър се представи в 53-ите музикални седмици в София и в седмото издание на Летния оперен сезон „Сцена на вековете”. Постановката впечатлява със своята пищност и мащаби, а с красивите костюми, перуки, много блясък и вълшебна музика публиката се пренася в епохата на Моцарт.
В «Амадеус» публиката може да се наслади на оркестрови изпълнения на музика от оперите „Отвличане от сарая“, „Сватбата на Фигаро“, „Дон Жуан“, „Вълшебната флейта“, симфонични произведения, концерти за пиано, „Реквием“, които звучат под диригентската палка на маестро Георги Патриков. Хореографията е на Катя Богданова, хормайстор е Яница Първанова, а концертмайстор – Мария Павлова.
снимки Архив МДТ

Ключови думи
Амадеус МДТ
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати