Четвъртък, 19 Яну 2023
            
Велико Търново Култура

С 307 000 лв. приход от билети и 20 000 зрители завърши деветмесечието великотърновският театър

  20.10.2022 10:37
С 307 000 лв. приход от билети и 20 000 зрители завърши деветмесечието великотърновският театър

Солиден ръст на приходите от спектаклова дейност отчита за деветмесечието на 2022 г. екипът на Музикално-драматичния театър «Константин Кисимов» във Велико Търново. До края на септември артистите са изиграли 86 представления, а приходите от тях възлизат на 307 000 лв. Около 20 000 са зрителите, които са аплодирали концертите и спектаклите на великотърновския театър. Средната цена на билета е около 18 лв. за възрастни и над 5 лв. за детската публика.

Нашите усилия да удвоим финансовите показатели от продажба на билети от преди периода на пандемията дават резултат, коментира директорът на МДТ Васил Вълчев. За сравнение, през 2019 година, която е най-силна за театъра преди пандемията, приходите възлизат на 231 000 лв. «Най-важното е, че успяхме да възобновим сценичната си дейност във всички големи културни центрове, като София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора. Завоювахме и нови сцени – в Кюстендил и Перник, където нашият театър представи своята продукция за първи път», сподели директорът на великотърновския театър.

Само през юни екипът МДТ «Константин Кисимов» представи три от своите заглавия на софийска сцена. В Музикалния театър „Стефан Македонски“ великотърновските артисти изиграха театрално-музикалния спектакъл „Амадеус“, който беше посрещнат с възторжени отзиви от публиката. Гостуването бе в рамките на 53-ите музикални седмици, в които МДТ участва за първи път. На голям интерес и бурни аплодисменти от публиката се радваше и премиерата на софийска сцена на спектакъла «Хъшове» по мотиви от повестта «Немили-недраги» на Иван Вазов. Него артистите представиха в Театър „Българска армия“. С мюзикъла «Вражалец» МДТ участва във второто издание на Софийския фестивал на музикалния театър, който се проведе на специално построената сцена в парка на Военна академия „Г. С. Раковски“ в столицата.

Най-силни за артистите от МДТ тази година са месеците април и септември. На 61 000 лв. възлиза приходът от продажба на билети за април. През месеца артистите са изиграли общо 18 представления, които са били аплодирани от около 4000 зрители. Шест от спектаклите са представени на великотърновска сцена, а останалите 12 – в турне в общо 11 български града.

Близо 87 000 лв. приход от спектаклова дейност отчита за септември театърът. Общо 16 са изиграните представления, а броят на зрителите възлиза на 5000 души. В 12 града в страната са гостували със своите спектакли артистите от МДТ «Константин Кисимов», като в някои от тях и по 2-3 пъти. В репертоара за септември влизат концертите „Отражения“ и „Мюзикъл и рок“, мюзикълът „Службогонци“ от Парашкев Хаджиев и детските мюзикъли „Патиланци“ и „Мечо Пух“.


Ключови думи
МДТ
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати