Вторник, 17 Май 2022
            
Велико Търново Култура

Шест премиерни спектакъла и четири концерта е представил пред публика великотърновският Театър

  18.01.2022 09:49
Шест премиерни спектакъла и четири концерта е представил пред публика великотърновският Театър

С общо 18 заглавия, от които четири детски, са излизали на сцена през 2021 г. артистите от Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново. През годината те са представили пред публика шест премиерни спектакъла и четири концерта, показва отчетът на МДТ.
 Четири са новите музикални заглавия в репертоара – оперетата „Принцесата на цирка“ на Имре Калман, операта „Травиата“ на Верди, мюзикълът „Службогонци“ от Парашкев Хаджиев, създаден по едноименната комедия на Иван Вазов, и симфонична приказка за деца „Петя и вълкът“ от Сергей Прокофиев. На великотърновска сцена бяха премиерите на пиесата „Животът – това са две жени“ на Стефан Цанев и на спектакъла „На изток от Рая“ по романа на Джон Стайнбек. Артистите от театъра зарадваха публика с традиционните концерти с бисери на оперната и оперетна класика за празника на Велико Търново 22 март и за Коледа. На откритата сцена в Лапидариума на Археологическия музей по повод 24 май бяха представени още два музикални спектакъла – празничен хоров концерт и галаконцертът „Магията на пролетта“. 
„И четирите музикални заглавия се реализират благодарение на отличното сътрудничество между двата отдела на нашия театър – драматичния и музикалния. Тази творческа симбиоза, особено в мюзикълите, се наложи като успешна практика при нас. Участието на актьорите от драмата в тези заглавия е много ценно, а благодарение на тях спектаклите са живи и интересни”, сподели директорът на театъра Васил Вълчев. 
Премиерните заглавия на драмата бяха посрещнати с голям успех и на софийска сцена. Спектакълът „Животът – това са две жени“ бе селектиран за участие в Международния театрален фестивал на камерните спектакли «Северни срещи» в Русия. През юли артистите от МДТ се представиха в първото издание на Софийския фестивал на музикалния театър. На открита сцена в парка на Военна академия „Г. С. Раковски“ те изиграха мюзикъла „Криворазбраната цивилизация“.  Сред успехите на великотърновския театър през 2021 г. е и участието в Летния фестивал на българските оперни театри „Сцена на вековете”. На крепостта „Царевец“ те поднесоха на публиката операта „Травиата“ и мюзикъла „Българи от старо време“.
Българските мюзикъли „Вражалец“, „Зех тъ, Радке! Зех тъ!“ и „Криворазбраната цивилизация“ са най-играните музикални заглавия през 2021 г. От продукцията на драмата най-представян е спектакълът „На изток от Рая“. От детските заглавия класацията оглавява мюзикълът „Патиланци“.
Близо два пъти са намалели зрителите в театралния салон заради ковид кризата и наложените противоепидемични ограничения за 30 или 50 % пълняемост на салоните, показват данните от отчета. През октомври 2021 г. влезе в сила и заповедта за необходимостта от зелен сертификат за достъп до театрите, припомни Васил Вълчев.
За 2019 г. великотърновският театър отчита рекордни приходи от спектаклова дейност - 231 000 лв. Общо 161 са изиграните представления, а броят на зрителите, които са ги аплодирали, достига 28 000 души. Спектаклите на сцената в старата столица са 56 и са посетени от 8000 зрители. Общо 105 са представленията, изиграни в турне, а те са гледани от 20 000 души. На фона на успешната 2019-а показателите за първата и втората пандемична година илюстрират напълно кризата в сектора. Приходите за 2021-а са 100 000 лв., постигнати с 80 изиграни представления, като по-голяма част от тях са на великотърновска сцена. 20 са спектаклите, представени в турне в общо 14 града, а сред тях са София, Пловдив, Стара Загора, Плевен, Ловеч, Хасково, Сливен, Кърджали, Враца и др. 

 

 


Ключови думи
МДТ
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати