Четвъртък, 22 Сеп 2022
            
Велико Търново Култура

МДТ „Константин Кисимов“ ще се представи във второто издание на Софийския фестивал на музикалния театър

  22.06.2022 10:48
МДТ „Константин Кисимов“ ще се представи във второто издание на Софийския фестивал на музикалния театър

МДТ „Константин Кисимов“ ще се представи във второто издание на Софийския фестивал на музикалния театър, който се открива на 24 юни. Артистите от великотърновския театър ще участват във фестивалната програма с мюзикъла „Вражалец“. Спектакълът ще се играе на 25 юни от 20 часа на специално построената сцена в парка на Военна академия „Г. С. Раковски“ в столицата.

Културният форум се организира от Музикалния театър в София с подкрепата на Столична община и има амбицията да представи най-доброто в музикално-сценичния жанр, създадено не само у нас, но и зад граница. С актуални заглавия от мюзикъла и балета ще гостуват театри от България, Сърбия и Северна Македония.

Мюзикълът „Вражалец“ е сред най-обичаните заглавия в афиша на великотърновския театър. Либретото е по комедията на Ст. Л. Костов, в което умело е вплетена музиката на Дечко Таралежков. Режисьор е Гълъб Бочуков, диригент-постановчик – Игор Богданов, сценографията е на Лидия Къркеланова, а хореографията – на Катя Богданова. МДТ е първият театър в България, който поставя „Вражалец” като мюзикъл, след популярния през 70-те години на миналия век телевизионен вариант на Хачо Бояджиев.

Комедията разказва за суматохата, настъпила в едно село след пристигането на другоселец, който завлича финансово цялото население с обещания за гарантирана печалба от печатането на фалшиви пари. Основната движеща сила в историята не е самата интрига, а отношенията между селския елит, представен от попа, кмета и две местни активистки. В образа на кмета на селцето Гарванци се превъплъщава Виктор Терзийски, а като поп Стойко на сцената ще излезе Иван Митев. Ролята на Вражалеца – фотографа Манчо, е поверена на Милен Иванов.

Участието в Софийския фестивал на музикалния театър е третото представяне на МДТ „Константин Кисимов“ в столицата през последния месец. На 10 юни великотърновските артисти изиграха в Музикалния театър „Стефан Македонски“ най-новото си заглавие – театрално-музикалния спектакъл „Амадеус“. Гостуването бе в рамките на 53-ите музикални седмици, в които МДТ участва за първи път.

С «Амадеус» съставът ще изненада публиката и на Летния фестивал на българските оперни театри «Сцена на вековете». Представлението на откритата сцена на крепостта «Царевец» във Велико Търново е на 29 юли от 21 часа.

На 17 юни артистите от драматичната трупа на МДТ представиха в Театър „Българска армия“ спектакъла „Хъшове“ по мотиви от повестта „Немили-недраги” на Иван Вазов. Премиерата на софийска сцена беше посрещната с голям интерес и бурни аплодисменти от публиката.


Ключови думи
МДТ Вражалец
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати