Неделя, 27 Мар 2022
            
Велико Търново Култура

Младият актьор Кирил Милушев направи театрална вдъхновителница с шестокласници от ОУ „Димитър Благоев“

  23.12.2021 12:30
Младият актьор Кирил Милушев направи театрална вдъхновителница с шестокласници от ОУ „Димитър Благоев“

Как главата „Представлението“ от Вазовия роман „Под игото“ може да бъде достъпна и интересна за шестокласниците показа младият актьор Кирил Милушев от великотърновския театър. Вълнуващата среща се проведе в камерна зала на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ и бе организирана със съдействието на директора Васил Вълчев.

В храма на Мелпомена гостуваха ученици от ОУ „Димитър Благоев“, водени от своите учители Таня Мишева, Емилия Маринова и Юлия Юркова. Тяхната визита е част от дейностите по училищен проект, финансиран по Националната програма на просветното министерство, модул „Културните институции като образователна среда“. Една от основните идеи на инициативата е обучение чрез преживяване.

Сюжетът в главата „Представлението“, която се изучава в училище, е и история на българския театър през Възраждането, разказа актьорът на шестокласниците. Той припомни, че не случайно в края на главата любовната песен става бунтовна, а театърът е бил място, което пробужда Духа.

Чрез игрови метод Кирил Милушев разкри някои от тайните на актьорската професия и успя да запали любовта към театралното изкуство у учениците. Разделени на две малки театрални трупи шестокласниците изиграха етюди, чиито сценарии, свързани с тяхното ежедневие, измислиха сами. По-късно разказаха и за емоцията, която са изпитали на сцената – притеснение, страх, но и забавление и удоволствие.

След това заваляха десетки въпроси към вдъхновителя за срещата, който се превъплъщава в образа на Арон в спектакъла „На изток от Рая“ по едноименния роман на Джон Стайнбек. Младите гости се интересуваха как той самият се е запалил за театъра и разбраха, че освен на театралната сцена, той се снима в киното. Досега е играл в някои български сериали („Столичани в повече“, Дяволското гърло“) и в новия игрален филм „Жените наистина плачат“. От импровизираното интервю учениците научиха, че театърът изисква жертви, впечатлиха се от думите на актьора, че предпочита „смислената роля, а не добре заплатената“. Мотивиращ за тях беше съветът на Кирил да продължават да правят това, което обичат, и думите му, че няма невъзможни неща.

Актьорът и учениците се разделиха с обещания за нови срещи, като първата от тях ще премине под формата на театрална работилница.


Ключови думи
МДТ
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати