Сряда, 18 Яну 2023
            
Велико Търново Култура

Спектакълът „Амадеус“ на великотърновския театър украси корицата на „Музикални хоризонти“

  19.10.2022 09:46
Спектакълът „Амадеус“ на великотърновския театър украси корицата на „Музикални хоризонти“

Спектакълът «Амадеус» на великотърновския театър украси корицата на престижното списание «Музикални хоризонти», издание на Съюза на българските музикални и танцови дейци. Статията „Амадеус” – симбиоза между театър и опера» е отзив на проф. д-р Желка Табакова след участието на артистите от МДТ «Константин Кисимов» в 53-ото издание на Софийски музикални седмици. Статията е водеща за последния брой на списанието, а снимка от постановката е избрана за корицата.

«Амадеус» е най-новото заглавие в афиша на Музикално-драматичния театър в старата столица. Спектакълът беше представен с голям успех на откритата сцена на крепостта «Царевец» в рамките на седмото издание на Летния оперен сезон „Сцена на вековете”. Великотърновци и гостите на града могат да гледат постановката на 20 октомври от 19 часа в голяма зала на МДТ. Специална изненада по повод Деня на народните будители е възможността два билета да бъдат закупени на цената на един.

Режисьор на театрално-музикалния спектакъл е Бойко Илиев, който е и автор на сценичната адаптация. В основата му стоят едноименната пиеса на Питър Шафър, както и сценарият на прочутата биографична филмова драма от 1984 г., режисирана от Милош Форман. В «Амадеус» публиката ще се наслади на оркестрови изпълнения на музика от оперите „Отвличане от сарая“, „Сватбата на Фигаро“, „Дон Жуан“, „Вълшебната флейта“, симфонични произведения, концерти за пиано, „Реквием“. Диригент-постановчик е маестро Георги Патриков, хореографията е на Катя Богданова, а хормайстор - Яница Първанова.

„Амадеус“ е отчаяният бунт на човека, който цял живот е изпълнявал всички морални норми, участвал във всички благотворителни комитети, изряден гражданин и католик, предан на своя Бог, а е лишен от онази божествена искра, която би го приближила до гения на Моцарт. Музиката на Моцарт е тази, в която се разкрива Бог, а Салиери е дарен само с онази достатъчна музикалност да разбере това, което не спира да го измъчва до „първия слънчев лъч“, който се оказва последен в неговия жизнен път», обяснява режисьорът. „Всичко, което исках, бе да възпея Бог. Той ми даде този копнеж и после ме остави ням. Защо? Ако не искаше да го възхвалявам с музика, защо посади това желание в мен като похот в тялото ми. И след това ме лиши от талант. Защо?“, казва героят на Салиери в спектакъла.

На 24 ноември от 19 часа великотърновският театър ще гостува със спектакъла „Амадеус“ в Русе. За ценителите на изкуството в крайдунавския град постановката ще бъде представена в зала „Филхармония“ в Русе.


Ключови думи
МДТ Амадеус Музикални хроники
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати