Петък, 09 Сеп 2022
            
Велико Търново Култура

Моцарт и Салиери оживяват в спектакъла „Амадеус“ на великотърновския театър

  08.06.2022 15:12
Моцарт и Салиери оживяват в спектакъла „Амадеус“ на великотърновския театър

С красиви костюми, перуки, много блясък и вълшебна музика публиката на театрално-музикалния спектакъл „Амадеус“ ще се пренесе в епохата на Моцарт. Премиерата на новото заглавие в афиша на Музикално-драматичния театър «Константин Кисимов» във Велико Търново е на 9 юни от 19 часа в голяма зала. В постановката, която впечатлява със своите мащаби, участват актьори, солисти, оркестър, хор и балет на МДТ, както и и гостуващи солисти с блестящи гласове.

Режисьор на спектакъла е Бойко Илиев, който е и автор на сценичната адаптация. В основата му стоят едноименната пиеса на Питър Шафър, както и сценарият на прочутата биографична филмова драма от 1984 г., режисирана от Милош Форман. „Освен цялата история за Салиери и Моцарт, в този спектакъл си дават среща музиката и светът около нас, битката за духовно съществуване със злободневието, което като че ли не иска да се съобрази с това. В крайна сметка ние сме хора и се опитваме да надмогнем битийното си съществуване, което ежедневно ни кара да се принизяваме, а е хубаво да имаме моменти на възвисяване и това може да се случи чрез музиката. А музиката на Моцарт наистина ни възвисява и в нея има всичко. В това богатство от 630 творби, които той създава в краткия си живот, и тяхната колоритна изразна палитра като че ли е съсредоточен целият ни живот“, сподели режисьорът. Той благодари на ръководството на великотърновския театър, че се е заел с предизвикателството да реализира този негов амбициозен проект.

Като предизвикателство определи работата над «Амадеус» и диригент-постановчикът Георги Патриков «Ние, музикантите, трябва да се справим със задачата да изпълним множество произведения от почти всички жанрове, в които е творил Моцарт, а още по-сложното е да синхронизираме това с действието на актьорите на сцената. Това е все едно озвучаваш филм, само че на живо», обясни той. В спектакъла звучи музиката на В. А. Моцарт от оперите „Отвличане от сарая“, „Сватбата на Фигаро“, „Дон Жуан“, „Вълшебната флейта“, симфонични произведения, концерти за пиано, „Реквием“.

На младите актьори Боян Фърцов и Цветелин Илчев са поверени главните роли в спектакъла – на Моцарт и на Салиери. Те споделиха, че в сценария техните герои са на възраст, близка до тази двамата артисти, което ги прави още по-интересни за пресъздаване. „За мен беше най-трудно да се справя с музикалната част, тъй като това ми е за първи път, както и да вложа логика в действията на Моцарт, за да може образът му да стои солидно и естествено на сцената“, призна Боян Фърцов. „Моят образ е сложен, но ми харесва. Иска ми се някои от думите му да съм ги казал аз. Близък ми е по някакъв начин“, не скри вълнението си Цветелин Илчев.

Над сценографията и костюмите за «Амадеус» работи Лидия Къркеланова, хореографията е на Катя Богданова, хормайстор е Яница Първанова, а концертмайстор – Милена Байнова.

На 10 юни спектакълът ще бъде представен на сцената на Музикалния театър в София. Гостуването е в рамките на 53-ите музикални седмици, в които МДТ участва за първи път. С «Амадеус» екипът на великотърновския театър ще участва в Летния фестивал на българските оперни театри «Сцена на вековете». Представлението на откритата сцена на крепостта «Царевец» е на 29 юли от 21 часа.


Ключови думи
Амадеус МДТ
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати