Четвъртък, 29 Сеп 2022
            
Велико Търново Култура

Театрално-музикалния спектакъл „Амадеус“ репетират артистите от великотърновския театър

  17.05.2022 09:27
Театрално-музикалния спектакъл „Амадеус“ репетират артистите от великотърновския театър

Театрално-музикалният спектакъл „Амадеус“ е новото творческо предизвикателство, с което се е заел екипът на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново. Репетициите с режисьора Бойко Илиев, който е и автор на сценичната адаптация, започнаха през миналата седмица. В основата на спектакъла стоят едноименната пиеса на Питър Шафър, както и сценарият на прочутата биографична филмова драма от 1984 г., режисирана от Милош Форман. В постановката ще звучи музиката  на В. А. Моцарт от оперите „Отвличане от сарая“, „Сватбата на Фигаро“, „Дон Жуан“, „Вълшебната флейта“, симфонични произведения, концерти за пиано,  „Реквием“.

В «Амадеус» на великотърновска сцена участват актьори, солисти, оркестър, хор и балет  на МДТ. Над сценографията и костюмите работи Лидия Къркеланова, а диригент-постановчик е Георги Патриков. Хореографията е на Катя Богданова, хормайстор – Яница Първанова, концертмайстор – Милена Байнова.

„Амадеус“ е отчаяният бунт на човека, който цял живот е изпълнявал всички морални норми, участвал във всички благотворителни комитети, изряден гражданин и католик, предан на своя Бог, а е лишен от онази божествена искра, която би го приближила до гения на Моцарт. Музиката на Моцарт е тази, в която се разкрива Бог, а Салиери е дарен само с онази достатъчна музикалност да разбере това, което не спира да го измъчва до „първия слънчев лъч“, който се оказва последен в неговия жизнен път», обяснява режисьорът. „Всичко, което исках, бе да възпея Бог. Той ми даде този копнеж и после ме остави ням. Защо? Ако не искаше да го възхвалявам с музика, защо посади това желание в мен като похот в тялото ми. И след това ме лиши от талант. Защо?“, казва героят на Салиери в спектакъла.

Премиерата на театрално-музикалното заглавие на сцената ва МДТ „Константин Кисимов“ е на 9 юни от 19 часа в голяма зала на театъра. На следващия ден – 10 юни, спектакълът ще бъде представен на сцената на Музикалния театър в София. С «Амадеус» екипът на великотърновския театър ще участва в Летния фестивал на българските оперни театри «Сцена на вековете». Представлението на откритата сцена на крепостта «Царевец» е на 29 юли от 21 часа.


Ключови думи
Амадеус МДТ К. Кисимов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати