Вторник, 17 Май 2022
            
Велико Търново Култура

Звездни гласове изпълняват бисери на световната класика в коледния галаконцерт на великотърновския театър

  20.12.2021 10:02
Звездни гласове изпълняват бисери на световната класика в коледния галаконцерт на великотърновския театър

Бисери на световната класика в изпълнение на звездни солисти ще звучат в коледния галаконцерт на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново. Празничният музикален спектакъл, който тази година е под надслов „Снежни цветя“, ще се проведе на 21 декември /вторник/ от 19 часа в голяма зала на театъра.

В галаконцерта участват солисти, оркестър и хор на МДТ, а диригент е Георги Патриков. На сцената ще излязат обичаните солисти на театъра Миряна Калушкова, Теодора Петрова, Цветомира Пенчева, Пламен Долапчиев, Момчил Караиванов, Цветелин Илчев, както и гост-изпълнителите Михаил Михайлов, Иво Йорданов и Гергана Стоянова.

Тенорът Михаил Михайлов е лауреат на редица национални и международни конкурси, чието име все по-често присъства в афиша на световните оперни театри и фестивални програми у нас и в чужбина. Творческата му кариера започва на сцената на великотърновския театър, а публиката в старата столица познава неговите превъплъщения в Алфредо в „Травиата”, Камий дьо Росийьон във „Веселата вдовица” и др. Великотърновецът е гостувал на престижни сцени във Великобритания, Германия, Италия, Испания, Япония, Русия, Румъния, Полша, Франция, Швейцария, Унгария и др. Партнирал е на прочутото българско сопрано Соня Йончева и на световната прима Красимира Стоянова. Сред последните му завоевания е Гран при от XIX Международен конкурс "Романсиада" в Москва.

Баритонът Иво Йорданов е възпитаник на ненадмината оперна прима Христина Ангелакова в НМА „Панчо Владигеров”. След това специализира в Академия “Борис Христов” в Рим при Мирела Паруто и Антонио Боае, а по-късно и в Оперното студио на Академия “Санта Чечилия” при Рената Ското, Анна Ванди и Чезаре Скартон. Лауреат е на много национални и международни конкурси, сред които „Светослав Обретенов”, „Проф. Христо Бръмбаров”, „БиБиСи Кардиф – певец на света” (Великобритания), „Европейска общност” (Сполето, Италия). След победата си на оперния конкурс в Сполето през 2009 г., той пее два сезона в състава на „Театро Лирико Спериментале” заедно с други лауреати, като Соня Ганаси, Мариела Девиа, Ренато Брузон. Специализира и работи с някои от най-именитите творци в света на операта и камерната музика, сред които Савка Шопова, Хелмут Дойч, Енца Ферари, Соня Ганаси, Райна Кабаиванска, Ренато Брузон.

Специален гост в галаконцерта ще бъде и Гергана Стоянова – солист на Вокална група "Пеещи камбанки" при Младежкия дом, която също е носител на редица награди от престижни музикални конкурси.

В музикалната програма са включени някои от най-известните Щраусови увертюри, валсове, полки, маршове, чардаши, както и харесвани и обичани оперни, оперетни арии и дуети от любими класически автори. Сред тях са Верди, Пучини, Гуно, Щраус, Л. Ардити, Лехар, Калман и др. Великотърновци и гостите на града ще могат да се насладят още на популярни песни, канцонети и коледни композиции от български и чужди автори.

Сценарист и режисьор на галаконцерта за поредна година е Стефан Методиев, сценографията е на Лидия Къркеланова, хормайстор е Яница Първанова, а концертмайстор - Милена Байнова. Водещи на „Снежни цветя“ са Полина Петкова и Цветелин Илчев. Специални гости на голямата сцена отново ще бъдат талантите от Детска вокална група "Пеещи камбанки" при Младежкия дом с ръководител Владимир Габров. Те ще изпълнят детски и коледни песни.

Билети за галаконцерта на 21 декември от 19 часа се продават на касите на МДТ "Константин Кисимов" и в Туристическия информационен център "Царевград Търнов", както и онлайн в мрежата на Grabo.bg.


Ключови думи
МДТ К. Кисимов коледен концерт Снежни цветя
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати