Вторник, 16 Мар 2021
            
Култура

Четири премиери и 14 спектакъла е представил великотърновският театър през юни и юли

  10.08.2020 13:15
Четири премиери и 14 спектакъла е представил великотърновският театър през юни и юли

Четири премиери и 14 изиграни спектакъла пред над 2000 зрители отчита екипът на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново за месеците юни и юли. Седем от представленията са поставени на великотърновска сцена, а останалите 7 – в турне в Правец, Пловдив, Карлово, Троян и Дряново. Заради извънредна епидемиологична обстановка в страната представленията се провеждат на открито и закрито при 50 % заетост на местата и спазване на всички противоепидемиологични мерки.  
„След наложеното двумесечно прекъсване от март до май, нашият театър успя да възстанови напълно творческата и спектаклова дейност, съобразявайки се с всички противоепидемиологични мерки за безопасност както на състава, така и на нашите зрители. Стараем се по-масовите репетиции на музикалния състав да бъдат на открито при спазване на задължителната дистанция. За наша радост първоначалният отлив заради явното притеснение на публиката да посещава театрални и музикални представления, макар и на открито, вече започва да се преодолява. Последните спектакли на открито, както и премиерата на „Гераците“ в голяма зала на МДТ, се радваха на голям успех, но ние спазихме изискването за 50 % заетост на местата“, коментира директорът на великотърновския театър Васил Вълчев. Той отправи специално благодарност към Община Велико Търново, с чието съдействие и подкрепа се провеждат спектаклите на открито в старата столица.
Около 400 души на крепостта „Царевец“ са аплодирали  оперетата „Прилепът“ на Йохан Щраус-син. С най-новото заглавие в своя афиш МДТ участва в петото издание на Летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете”. Премиерата на спектакъла бе през юни в голяма зала на театъра. През юли търновският храм на Мелпомена зарадва почитателите на театралното изкуство и с премиера на „Гераците“ по едноименната повест на Елин Пелин. Представлението вече се радва на успех и в страната.  
Два концерта представи премиерно екипът на театъра през юни. Висока оценка от публиката получи оперно-симфоничният галаконцерт "Празнични гласове", който се проведе в Лапидариума на Археологическия музей. В него участваха оркестърът и солисти на МДТ „Константин Кисимов”, а гост-диригент бе Георги Патриков. Заради лошото време Пролетният концерт на хора на театъра с диригент Яница Брънзелова се състоя в Изложбени зали «Рафаел Михайлов».  
Общо девет заглавия са представили пред публика в летни театри, летни кина и закрити зали през юни и юли артистите от великотърновския театър. Освен премиерните спектакли „Прилепът“ и „Гераците“, те са играли мюзикълите „Патиланци“, „Вражалец“, „Зех тъ, Радке! Зех тъ!“ и „Криворазбраната цивилизация“, както и „Хванат. net“, „Червило“ и „Духът на поета“.


Ключови думи
МДТ К. Кисимов Сцена на вековете
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати