Неделя, 14 Мар 2021
            
Култура

Операта „Бохеми“ ще се играе в МДТ „Константин Кисимов“ на 3 август

  30.07.2019 14:33
Операта „Бохеми“ ще се играе в МДТ „Константин Кисимов“ на 3 август

Заради нестабилните атмосферни условия операта „Бохеми“ от афиша на фестивала „Сцена на вковете“ 2019 ще се играе в Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“-Велико Търново вместо на откритата сцена на крепостта Царевец. Началният час на спектакъла на 3 август, събота, остава 21,00 ч., като зрителите трябва да дойдат в театъра час по-рано за да получат преразпределените ред и място на закупените билети.
Новата постановка на „Бохеми“ на Русенската опера е трогателна история за любовта от пръв поглед, за чистосърдечното приятелство, за младежките пориви и по детски наивните мечти, за всеотдайността и за жертвоготовността. Сюжетът пренася публиката в бохемската мансарда, издигнала се високо над Париж, по-близо до звездите, към които са полетели стремленията и мечтите на няколко приятели – бедни студенти, подвластни на музите на изкуството.
Разказът на красивата приказка ще бъде поднесен чрез режисурата на известния български оперен режисьор Георги Симеонов – страстен почитател и добър познавач на традициите на италианската опера.
Музиката на гениалния майстор на веристичната опера Джакомо Пучини ще оживее с брилянтните умения на оркестъра и хора на Русенската опера. Тя ще бъде интерпретирана от диригента маестро Сунай Муратов – един от българските оперни диригенти, доказал у нас и в чужбина професионалния си авторитет със своите чувственост, вещина и задълбоченост. В спектакъла ще участват Петър Костов (Родолфо), Галина Стоянова (Мими0, Добромир Момеков (Марсел), Момчил Миланов (Колин),  Георги Димитров (Шонар), Даниела Караиванова (Мюзета), Владимир Маринов (Беноа), Стоян Стоянджов (Алсиндоро), Стефан Пенчев (Митничар), Иван Пенчев (Перпиньол), оркестър, хор и балет на Държавна опера – Русе.
„Сцена на вековете“ 2019 продължава на 10 август с Вердиевото заглавие „Симоне Боканегра“ на Театрално-музикален продуцентски  център-Варна. На 30 август на откритата сцеа на крепостта Царевец ще е симфоничният концерт на Русенската филхармония, посветен на 120 години от рождението на Панчо Владигеров.  Финалът на сезона ще е на 3 октомври с опера в цирка – „Палячи“ от Руджеро Леонкавало - продукция на Държавна опера-Стара Загора и Академичен цирк „Балкански“ под шапитото на цирковата площадка в кв. Колю Фичето“.
Като специален подарък за публиката след всеки спектакъл ще бъде излъчван аудио-визуален спектакъл „Цареград Търнов – звук и светлина“.
IV Летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“ се организира от община Велико Търново и е под патронажа на министъра на културата Боил Банов.  Събитието е носител на престижния лейбъл  „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ 2019-2020 и за поредна година е включено в платформата на Европейската фестивална асоциация.
 


Ключови думи
Сцена на вековете Бохеми
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати