Понеделник, 31 Oct 2022
            
Велико Търново Култура

Над 500 зрители аплодираха спектакъла „Амадеус“ на великотърновския театър на Царевец

  01.08.2022 09:54
Над 500 зрители аплодираха спектакъла „Амадеус“ на великотърновския театър на Царевец

Над 500 зрители аплодираха театрално-музикалния спектакъл „Амадуес“ на великотърновския театър на крепостта „Царевец“. Многобройната публика възнагради щедро с овации блестящото изпълнение на артисти, солисти, хор, балет и оркестър на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“.

За премиерата на „Амадеус“ в двореца на българските царе във Велико Търново пристигнаха ценители на изкуството от цялата страната,  както и гости от различни държави. С най-новото заглавие в своя афиш екипът на театъра участва в седмото издание на Летния оперен сезон „Сцена на вековете”. Постановката впечатли публиката със своята пищност и мащаби. С красиви костюми, перуки, много блясък и вълшебна музика публиката на Царевец пренесе в епохата на Моцарт.

Режисьор на театрално-музикалния спектакъл е Бойко Илиев,  който е и автор на сценичната адаптация. В основата му стоят едноименната пиеса на Питър Шафър, както и сценарият на прочутата биографична филмова драма от 1984 г., режисирана от Милош Форман. В «Амадеус» публиката се наслади на оркестрови изпълнения на музика от оперите „Отвличане от сарая“, „Сватбата на Фигаро“, „Дон Жуан“, „Вълшебната флейта“, симфонични произведения, концерти за пиано,  „Реквием“, които звучаха под диригентската палка на маестро Георги Патриков. Хореографията е на Катя Богданова, хормайстор е Яница Първанова, а концертмайстор – Мария Павлова.

Представянето на „Сцена на вековете“ е четвърто фестивално участие на великотърновския театър през този театрален сезон. През май екипът на МДТ се включи в третото издание на Фестивала на камерната опера в България. Тогава представи оперетата „Графиня Марица“ на Имре Калман пред софийска публика в зала „Люмиер“ на НДК. Фестивалът се проведе под почетния патронаж на известния оперен певец, режисьор и педагог проф. Павел Герджиков.

През юни великотърновските артисти гостуваха на сцената на Музикалния театър „Стефан Македонски“ в София със спектакъл „Амадеус“. Визитата бе в рамките на 53-ите музикални седмици, в които МДТ участва за първи път. С мюзикъла „Вражалец“ в края на юни екипът се включи в програмата на второто издание на Софийския фестивал на музикалния театър. МДТ „Константин Кисимов“ представи музикалното заглавие на Дечко Таралежков по комедията на Ст. Л. Костов на откритата сцена на Военна академия „Г. С. Раковски“ в столицата.


Ключови думи
Амадеус МДТ
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати