Сряда, 22 Фев 2023
            
Горна Оряховица Спорт

Лъчезар Русев: Не отстъпваме на лидерите, но правим много пропуски в голова ситуация

  23.11.2022 17:11
Лъчезар Русев: Не отстъпваме на лидерите, но правим много пропуски в голова ситуация

Мъжкият отбор на ОФК „Локомотив” вече е във ваканция и ще поднови подготовка на 9 януари следващата година. Сезонът завърши с най-разгромяващата победа през тази есен, постигната над „Академик” (Свищов) с 8:0 в турнира за Купата на Аматьорската лига. Веднага след това беше направена фотосесия за клубния календар през 2023 г. и футболистите получиха почивка.

Клубът не планира някакви промени през зимната пауза. Засега е факт раздялата с вратаря Иван Христов, който устройва живота си в Южна България. Клубът няма да търси трети вратар на всяка цена. И като цяло целта в този момент е да се запази състава и да се надгражда с млади футболисти от региона при възможност.

Доволен съм от представянето на отбора, въпреки че още не играем така, както аз искам. Близо сме до върха и смятам, че няма никаква разлика във възможностите на отборите, които са в челото, въпреки разликата в точките, коментира старши треньорът Лъчезар Русев.

„Локомотив” влезе в първенството с основна цел да обиграва млад отбор с предимно местни футболисти и момчета от региона. Тази цел е изпълнена. Другата цел е да се играе атрактивен футбол, който да харесва на феновете. До голяма степен и това е постигнато – все повече хора ходят на мач, а най-радващото е силното присъствие по трибуните на деца и младежи.

Има още много какво да се работи, за да се постигне стила, към който се стремя. Категоричен съм обаче, че сме равностойни на водачите в класирането. На „Локомотив” му отива да е във Втора лига, така че и през пролетта ще излизаме за победа във всеки мач, казва още треньорът.

Горнооряховският „Локомотив” приключи сезона в Северозападна трета лига с 11 победи, 2 равенства и 2 загуби и с 35 точки е на трето място - на 4 точки зад водачите „Бдин” и „Локо” (Мездра) и на 3 точки от четвъртия „Вихър” Славяново. Това вероятно ще са отборите, които ще спорят и през пролетта за лидерската позиция в групата.

Нападението на „Локо” е второ по резултатност с 41 гола, а защитата е най-стабилна само с 12 допуснати гола. Георги Колев е сред топ реализаторите и дели първото място с Емануел Алтенбург от „Бдин” с 14 попадения. Още два гола той има в турнирите.

Силните страни на отбора ни са бързите преходи между различните линии, физическата подготовка и умението за игра с топка. Имаме обаче голяма слабост – многото пропуски в завършващата фаза на играта, анализира Лъчо Русев.

Треньорът отказва да коментира съдийството, което също има принос към някои от провалите на отбора. Концентрира се върху грешките, които са допуснали неговите състезатели. Няма как да съм доволен от мача в Павликени, когато водехме с 2:0, а не успяхме да победим. Допуснахме много неточности в защита, които бяха наказани. С „Вихър” също не се представихме добре и трябваше да проявяваме характер, за да вземем точка, а всъщност изпуснахме две. Загубата от „Академик” няма да коментирам, там беше гавра. Във Видин резултатът не отразява съотношението на класите на двата отбора. Реално бяхме по-добри, но пропуски и грешки доведоха до 3:0 за „Бдин”. С „Миньор” (Пк) направихме може би най-добрия си мач, надиграхме ги, но пропуските ни бяха много и професионалният отбор си взе своето, продължава с анализа треньорът.

Няма как да не бъде отличен приносът на Георги Колев – Миглата. Не само заради головете, но и заради цялостното му присъствие на терена. Капитанът Ивайло Тодоров също имаше незаменима стабилизираща роля и в защита, и в изграждане на колектива.

Основната цел на „Локо” – изграждане на млади играчи, се развива с успех и тази есен. Особена радост през първата половина на първенството създадоха изявите на 15-годишния Мартин Господинов. Момчето влезе в 7 мача на мъжете и определено изпъква с прогреса си.

Създаде се колектив. Има ротация и не разчитаме само на двама-трима основни играчи. 24 футболисти са взели участие в мачовете тази есен, уточнява Русев.

Той следи внимателно изявите и на дублиращия отбор, в който играят най-вече юноши на „Локомотив”. Идеята при създаването на „Локомотив 2” беше да се улесни прехода от юношеския към мъжкия футбол. Определено има прогрес в отбора, който взе да трупа победи в Елитната областна група след лошото начало.

„Локо” продължава да се бори и в турнира на Аматьорската лига и се надява на значимо присъствие в зоналните и национални финали през пролетта. Горнооряховските „железничари” ще представят Великотърновска област в следващия етап, когато ще са елиминациите между представителите на пет области, администрирани от Зоналния съвет на БФС във Велико Търново.

Турнирът ни дава възможност за допълнителни мачове, в които да обиграваме младите футболисти и да изграждаме стил. И към тези мачове ще подхождаме със същата нагласа, както и за първенството – „Локомотив” има високи стандарти и целта винаги е победа, обобщава Лъчезар Русев.

И през пролетта целта на отбора ще е да побеждава и да радва феновете. Мястото на „Локомотив” е във Втора лига и футболистите ще дадат всичко от себе си, за да извоюват място сред професионалистите, смята треньорът. Дали Горна Оряховица може да си го позволи е въпрос, който е извън играта и показаното на терена.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Локомотив Лъчезар Русев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати