Сряда, 22 Фев 2023
            
Горна Оряховица Общество

СУ „Георги Измирлиев“ превръща библиотеката си в център на училищния живот, кампанията „Книжка вместо букет“ ще продължи

  22.11.2022 08:03
СУ „Георги Измирлиев“ превръща библиотеката си в център на училищния живот, кампанията „Книжка вместо букет“ ще продължи

СУ „Георги Измирлиев“ започва обновяване на училищната библиотека, като идеята е тя не просто да дава книги, а да е център на ученическия живот.

Тази година училището успя да спечели проект по Национална програма „Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда“ на Министерството на образованието и науката. Стойността му е 6000 лева и чрез него ще се обнови библиотечния фонд, ще се модернизира библиотеката и ще се реализират много интересни инициативи с гости в училище, и с посещения в обществените библиотеки в Горна Оряховица и Велико Търново.

Първата част от проекта е закупуване на нови книги – учебна литература, енциклопедии, помагала, художествена литература, като една голяма част са чуждоезикова литература. Проектът финансира и устройване на кът за четене с маса, осветление, кресла, тип „барбарони“. Този кът, който ще бъде разширен и дообзаведен със средства на училището, ще стане център на занимания, срещи и дори учебни часове.

Като част от проекта са закупени лего конструктор Arduino и STEM робот, с които учениците ще направят началните си стъпки в програмирането. Идеята е да се засили интересът към точните науки и технологиите. И това също ще става в библиотеката и с гост-лектори.

Новият кът за четене ще стане домакин на поредица от инициативи и срещи с интересни събеседници за децата – иноватори, писатели, артисти. Тук ще се правят лекции, демонстрации и състезания. Планира се провеждане на учебни часове както от задължителната, така и от свободноизбираемата програма.

Втората дейност по проекта е свързана с партньорство с големите библиотеки – Общинската в Горна Оряховица и Регионалната във Велико Търново. Училището и двете обществени библиотеки ще организират дейности, при които по занимателен начин да привлекат вниманието на децата и към четенето, и към конкретни знания – как се правят книгите, как се прави библиография или пък какво е „репетиция на маса“. Главният библиотекар на Общинската библиотека в Горна Оряховица Светлана Гъркова ще покаже как се работи с книгите. Таня Иванова от Регионалната библиотека ще представи възможностите на чуждоезиковия отдел. Към тези занимания ще бъдат привлечени и хора извън библиотеките – издатели, като управителят на „Хермес“ Стойо Вартоломеев, автори като Таня Мезева и Иванела Самуилова, актьори от МДТ „Константин Кисимов“ и студенти от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Проектът предвижда да бъдат закупени и едногодишни читателски карти от двете обществени библиотеки, за да станат учениците техни постоянни читатели.

Съвместната работа с обществените библиотеки ще бъде обобщена в семинар за учители и библиотекари на тема „Библиотеки – четене – комуникации“.

Този проект ни дава възможност напълно да обновим нашата библиотека, но няма как да не отбележа, че промяната започна от нашите учители и най-вече от децата. Благодарение на тях обновихме фонда си с детска литература, който беше много остарял, споделя библиотекарят на училището Даниела Данкова. Първата стъпка е направена миналата година, когато децата от тогавашния 1 „а“ с класен ръководител Милена Иванова и Евгени Иванов - учител ЦОУД, даряват книги на библиотеката. Инициативата е подета тази година от всичките четири първи класове. Родителите бяха призовани вместо букети за учителите, да купят книги за библиотеката и на 15 септември всички първокласници на Гимназията дойдоха на училище с книга под мишница. Получихме над 120 книги и напълно обновихме детския отдел, а от наша страна всяко дете получи благодарствено писмо, разказва Даниела Данкова.

Идеята ни е да разширим тази кампания и да обновим напълно фонда на библиотеката. Училището ще продължи да инвестира и в обзавеждане, и в техника, за да направи библиотеката не само място за четене, но и за учене, споделяне на идеи или просто общуване между децата. Искаме да я направим истински център на училищния живот и дано сред книгите отраснат и повече добри читатели, обобщава директорът на СУ „Георги Измирлиев“ Криси Аврамова.


Ключови думи
СУ "Георги Измирлиев" Библиотека
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати