Петък, 06 Яну 2023
            
Горна Оряховица Други

МОН избра СУ „Георги Измирлиев” за старт на нова програма

  07.10.2022 13:47
МОН избра СУ „Георги Измирлиев” за старт на нова програма

7 октомври е избран за старт на новата програма на Министерството на образованието и науката „Заедно в изкуствата и в спорта”. В 9 часа започна официалното откриване на програмата, като за домакини на церемониите бяха избрани училища в шест области – Благоевград, Бургас, Велико Търново, Монтана, Пловдив и София. Откриването за Великотърновска област беше в СУ „Георги Измирлиев” в Горна Оряховица. В спектакъла се включиха както таланти от училището-домакин, така и гости от други училища, също участващи в програмата. Мажоретен състав „Българче” към ОУ „Иван Вазов” и „Джуниър бенд” от СУ „Емилиян Станев” – Велико Търново отправиха музикален поздрав. Стихове, музика и много спорт – акробатика, табата, футболна среща между отбори на ОУ „Св. св. Кирил и Методий” и домакините, баскетболна среща между ученици и учители и др. бяха част от програмата.

Приветствия към ученици и учители отправиха зам. кметът на Община Горна Оряховица Григор Минков, началникът на кабинета на просветния министър Димитър Здравков,  шефката на РУО инж. Розалия Личева и зам. областният управител Петя Райкова. Сред гостите бяха легенди като световната рекордьорка Антоанета Тодорова - Селенска, бронзовите медалисти от САЩ 94 Бончо Генчев и Илиян Киряков, акробатите Мартин и Данаил Николови, както и много емблеми на горнооряховската култура, директори, учители.

Национална програма „Заедно в изкуствата и в спорта” си поставя за цел да подпомогне формирането на умения за екипна работа чрез участието в колективни спортове и изкуства. 14 768 229 лева отпусна правителството за осигуряване на дейности по програмата и това са 50% от одобрените суми за 1175 училища в страната. Останалите до 50% ще бъдат предоставени след представяне на справки за извършените разходи до края на учебната 2022/2023 година.

Средствата могат да се използват за закупуване на сценични костюми, инструменти, озвучителна техника, декори, екипировка на учениците, спортни уреди и пособия и др.

Дейностите по програмата са в две направления – спорт и изкуства. По-малките училища с под 400 ученици кандидатстваха с до две групи по модул „Изкуства“ и с до два отбора по модул „Спорт“, а училища с над 400 ученици – съответно с до 3 групи/отбори по всеки от модулите. В областта 41 училища имат одобрени проекти по новата програма. Най-голямото горнооряховско училище защити максималните 6 групи – по три за спорт и три за изкуства. В направление спорт ще бъдат създадени две групи по футбол за ученици от начален етап и една по баскетбол с деца от 1 и 2 клас. В направление изкуства ще има два театрални състава – единият е за най-малките ученици с ръководител Светлана Тончева, другият е за по-големи с ръководител Йорданка Кушева. Петър Петърчев пък ще води група по народни танци.


Ключови думи
СУ "Георги Измирлиев" отквинане на национална програма "Заедно в изкяствата и в спорта"
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати