Вторник, 27 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Други

СУ „Георги Измирлиев” включи 16 училища в състезателното шоу „Аз обичам България”

  28.06.2022 11:58
СУ „Георги Измирлиев” включи 16 училища в състезателното шоу „Аз обичам България”

Ученици от 16 училища – всички общински и държавни училища в Горнооряховска община, както и СУ „Максим Райкович” от Лясковец и Обединеното училище в Джулюница, се включиха в забавно-познавателното шоу „Аз обичам България”, организирано от СУ „Георги Измирлиев”.

Състезателното шоу е създадено от екип на Гимназията по проект „Подкрепа за успех”, Програма за междуучилищна дейност на МОН. Идеята му е ученици от различни училища да се срещнат и общуват, като се забавляват и в същото време научават нещо ново.

Междуучилищната среща започна с приветствие на директора-домакин Криси Аврамова, която поздрави поименно всички участващи училища. Междувременно бяха сформирани пет смесени отбора с ученици на различни училища и на различна възраст. Въпреки че повечето от децата не се познаваха предварително, те бързо създадоха екипи и отърсили се от изненадата и притеснението, се хвърлиха в истинска битка за първото място. Петте отбора получиха иманата на пет най-любими български символи – българската роза, киселото мляко, кирилицата, мартеницата и чипровските килими. Първата им задача беше да сглобят пъзел, представящ отборното име. След това се заредиха забавни игри, проверяващи познанията им по български език, математика, история и природни науки и провокиращи бързината, сръчността и екипната работа. В кратките междучасия между игрите Вокална група „Нота фреш” отправи музикален поздрав, а момчетата на Йордан Димитров увлякоха голяма част от гостите в импровизиран урок по табата.

В крайна сметка победител стана отборът „Българска роза” и то с голяма преднина пред разделилите си второто място „Чипровски килими” и „Кисело мляко”. Подаръци и грамоти обаче получиха всички деца, включили се в празника. Състезателната част завърши с „Моя страна, моя България” и обща снимка с разветия български флаг.

Но междуучилищната среща продължи с друга изненада, подготвена от домакините. В двора на училището, където се проведе и състезанието, те бяха подготвили етнографски музей на открито, в който представиха обичая „Седянка”. С възстановката на стара седянка децата и техните учители разказаха на гостите за пътя на вълната и превръщането й в уникалните писани черги и красивите народни носии. Демонстрацията на стари български занаяти бе придружена и с изпълнения на народна музика и танци.


Ключови думи
СУ "Георги Измирлиев" състезателно шоу "Аз обичам България"
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати