Вторник, 27 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Други

Седмокласници и осмокласници от СУ „Георги Измирлиев” съпреживяват стиховете на „слънчевото момиче на българската поезия“

  09.03.2022 11:23
Седмокласници и осмокласници от СУ „Георги Измирлиев” съпреживяват стиховете на „слънчевото момиче на българската поезия“

В деня на жената се проведе час по литература, посветен на красотата, истината и светлината в мерената реч на завинаги останалата на седемнадесет години Петя Дубарова и въпреки това внесла толкова необятен смисъл, назовала парещи истини. Учениците от 7.в и 8.б класове изразиха с думи своето докосване до толкова неземната и едновременно с това близка до душите им млада поетеса. Часът на „слънчевото момиче на българската поезия“ протече в атмосфера на откровения и размисли под ръководството на г-жа Росица Иванова, старши учител по български език и литература. Иницитивата е част от програмата за месеца на четенето в СУ „Георги Измирлиев“ и поредна такава за проектно базирано обучение в областта на българската литература.

Александър Караилиев представи своята презентация за живота и творчеството на Петя Дубарова, а  Александра Пенчева допълни информацията, като по този начин осветлиха пред съучениците си действителни факти от краткия живот на вълшебницата на писаното слово. Виктор Петров, Александра Пенчева, Даная Мустафова четоха нейни стихове и споделиха мнение за докосващите ги идеи, чувства и образи.

С внимание и много аплодисменти бяха посрещнати есетата по морални проблеми на ученици от 8.б клас, провокирани от гледания филм "Петя на моята Петя". "Системата" представи Кристина Койнакова, "Защо човек емигрира духовно?" - Дамяна Савова, "Несправедливостта", "Несподелената любов " - Мартина Димитрова.

Финал на часа постави „Писмо до Петя“ – авторско стихотворение на г-жа Йорданка Кушева, старши учител по български език и литература, специализирал върху темата за внушенията, постигнати чрез синтаксиса в поезията на Дубарова.

 


Ключови думи
СУ "Георги Измирлиев" Петя Дубарова
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати