Вторник, 27 Сеп 2022
            
Велико Търново Култура

Даница Христова от Езиковата във Велико Търново спечели Националния литературен конкурс „Петя Дубарова“

  03.06.2022 11:18
Даница Христова от Езиковата във Велико Търново спечели Националния литературен конкурс „Петя Дубарова“

Даница Христова е носител на голямата награда за поезия в 25-то издание на Националния литературен конкурс „Петя Дубарова“. 17-годишната девойка е ученичка в 11 клас (паралелка френски и английски език) в ПЕГ „ Проф. д-р Асен Златаров“. За своето стихотворение „ Краят на света“ тя получи пластиката „Полет“, изработена от Ненчо Русев.

Жури с председател поетесата Кристин Димитрова и членове проф. Амелия Личева, Петър Чухов, Мартин Колев и Росен Друмев, излъчи фаворитите за 2022 година. В конкурса участваха 182-ма поети и писатели. Наградите по статут са първо, второ и трето място за поезия и проза, както и по пет поощрения във всеки от разделите. Отличените творби се публикуват в сборника „Петя - пристан зелен“ - в хартиен и електронен вариант. Конкурсът е част от Националния календар за извънучилищна дейност към МОН и е обезпечен със стипендии по Наредбата за закрила на деца с изявени дарби – ученици от 14 до 18 години.

„Твоето стихотворение много ни впечатли. То е като дом на края на света, като вълшебна топка, в която плуват спомени. Усещането е за Дом, който е в несигурно състояние, но е закрепен там някъде и човек винаги може да се върне към него, макар че е мисловен“, каза председателят на журито Кристин Димитрова при връчването на наградата.


Ключови думи
Петя Дубарова
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати