Сряда, 28 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Други

Американката Кейт Рупрехт гостува в час по информационна грамотност на седмокласници от СУ „Георги Измирлиев“

  16.05.2022 11:04
Американката Кейт Рупрехт гостува в час по информационна грамотност на седмокласници от СУ „Георги Измирлиев“

В час по информационна грамотност на седмокласници от СУ „Георги Измирлиев“ гостува Кейт Рупрехт - преподавател от САЩ.

След като завършва магистратура по „Образование и библиотечно дело” в Азюса Пасифик, Калифорния, Кейт постъпва като докторант в Университета в Монпелие, Франция. В момента е гост в Софийския университет за проучване по програма „Фулбрайт”, финансирана от Държавния департамент на САЩ. В рамките на програмата американката работи с местни преподаватели и ученици в България и Румъния и изучава информационната грамотност в училище и училищните библиотеки.

В Гимназията гостува със специалната покана на директора на училището Криси Аврамова и със съдействието на Елица Билева - преподавател по английски език в училището, координатор по редица проекти „Еразъм“ и също стипендиант на програма „Фулбрайт”.

В рамките на учебния час, проведен в училищната библиотека, възпитаниците на Гимназията се учиха как да разпознават фалшиви новини, как да откриват и оценяват критично информацията и нейните източници. Седмокласниците показаха завидни умения да се изразяват свободно на английски език, да обсъждат, да изказват мнение и дори съчиняваха поезия. Краят на часа по информационна грамотност дойде неусетно и, въпреки че звънецът удари, учениците продължаваха да задават въпроси и да коментират по темата.

След това Кейт Рупрехт беше специален гост на церемонията по изпращането на абитуриентите от випуск 2022. Американката изказа удивление от това, че възпитаниците на Гимназията обичат чуждите езици, спорта и са щастливи да бъдат в училище. Освен това Кейт, която е пътувала по цял свят във връзка с работата си по програмата, каза, че за първи път вижда училище със собствен музей.

През последните години Гимназията е поела по пътя на иновативните методи за повишаване мотивацията и интереса на учениците към учебния процес. В нашия глобален медиен свят децата трябва да развиват умения за критично мислене и редица университети и училища в света са интегрирали обучението по информационна грамотност в програмите си. Темата за информационната и медийна грамотност стана популярна през последните години и у нас и както винаги отговорността за това отново пада основно върху плещите на учителите.


Ключови думи
СУ "Георги Измирлиев" Кейт Рупрехт
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати