Събота, 31 Дек 2022
            
Горна Оряховица Спорт

С нов президент и нов старши треньор, баскетболният „Локомотив” иска да стане регионален лидер

  01.10.2022 14:50
С нов президент и нов старши треньор, баскетболният „Локомотив” иска да стане регионален лидер

Горнооряховският „Локомотив” има потенциал да стане регионален център за развитие на баскетбола, привличайки деца и младежи от околните селища. Първите стъпки вече са направени, но има и една голяма пречка – спортната зала в Горна Оряховица вече е тясна за всички желаещи да спортуват. Въпреки това новото клубно ръководство следва своя план за развитие. Организирането на най-големия турнир 3х3 в страната е само част от заявката за по-сериозно присъствие на Горна Оряховица на баскетболната карта.

В края на пролетта основният спонсор на клуба – собственикът на Solar home Димитър Петков, стана и президент на „Локомотив”. Заедно с това дойде и нов старши треньор. Стоян Даракчиев ще отговаря за работата в школата, подпомаган и от другите треньори в клуба. Цяло лято неговите възпитаници продължиха в режим на двуразови тренировки, а част от тях бяха и на спортен лагер край морето. В клуба вече тренират над 60 деца. Целта е да се покрият всички възрасти, но особено са набляга на малките. 12-годишните до две години трябва да са финалисти в първенствата на своята възраст, планират в „Локомотив”. Като идеята е да се привличат и деца от съседни селища и така Горна Оряховица да се превърне в  баскетболния център на региона. Клубът продължава да участва и в мъжките първенства с отбори в „А” и „Б” групи.

Предстои обаче да се решава проблема със залата, тъй като в Горна Оряховица има доста клубове и с началото на сезона графикът на спортна зала „Никола Петров” става претоварен. Лятото можеше да се тренира двуразово, но сега вече е почти немислимо. Мъжете ползват базата на ВТУ, но трябва да се мисли за децата и да се мисли в перспектива, ако искаме да развиваме школата, казва Димитър Петков, който изцяло издържа баскетбола в Горна Оряховица.

Спонсорството на Solar home всъщност направи и турнира 3х3 на площад „Георги Измирлиев” най-голямото състезание от календара на 3х3 Bulgaria. При мъжете привлекателен е рекордният награден фонд за българските условия – 3000 лева за първите три отбора, като победителят отнесе чек за 1600 лв. Това привлече 18 класни отбора, които направиха страхотно шоу, включително и с финали на осветление. Включиха се тимове от цялата страна, Румъния, Северна Македония и Украйна. Точно украинците отнесоха и голямата награда. Те определено бяха най-класният състав, но и най-опитният, въпреки младостта си, тъй като отборът играе в Европейските лиги до 23 години.

Не по-малко горещо беше на двата терена и през втория ден, когато се надпреварваха малките. 29 отбора, разделени в 5 възрасти, включително и лига за момичета, се бориха за първите места. За тях имаше купи, медали, оригинални тениски на турнира.

Президентът на баскетболната федерация Георги Глушков също присъства на откриването и първите срещи. Легендата поздрави лично всички състезатели, събрали се за обща снимка преди първия съдийски сигнал.

И през двата дни имаше атрактивни турнири за стрелба от тройката и забивки, плюс музика и много добро настроение, създавано от близки и фенове. Турнирът може да стане още по-голяма атракция и за състезатели, и за фенове. Ще го развиваме, коментира Димитър Петков.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Локомотив баскетбол Димитър Петков
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати