Четвъртък, 29 Дек 2022
            
Избори 2 октомври 2022

Людмила Илиева от „Демократична България”: Дигитализацията ще извади управлението на светло и ще освободи хората и бизнеса от тежестта на бюрокрацията

  29.09.2022 20:14
Людмила Илиева от „Демократична България”: Дигитализацията ще извади управлението на светло и ще освободи хората и бизнеса от тежестта на бюрокрацията

Електронното управление беше в ресора на „Демократична България” в последното правителство и именно тогава бяха направени решителни стъпки то да стане реално и работещо. На дигитализацията е отделено и подобаващо място в програмата на Обединението и в 25-те разумни решения, които неговите депутати ще предложат в първите дни на новия Парламент.

-Защо е толкова важно за вас дигитализирането на държавното управление?

-За да бъдат освободени хората и бизнеса от тежестта на бюрокрацията, за да стане публичният ресурс наистина публичен и за да не бъдат гражданите куриери на администрацията, разнасяйки от една институция в друга разни удостоверения и справки.

-Какво трябва да се направи, за да заработи наистина това прословуто електронно управление, за което се говори от 30 години?

-Първо трябва не само да се говори, а да се намери воля за преодоляване на съпротивата срещу него. В първия ден от работата на новото Народно събрание екипът на „Демократична България” ще внесе пакет от законодателни изменения в сферата на електронното управление – за обществените поръчки, за движението по пътищата и корпоративното и подоходно облагане, и ще предложи нов – за електронната търговия.

-Какви ползи ще има за обикновените хора, ако всичко това стане реално?

-Институциите сами ще си правят справките, за които сега разхождат гражданите помежду си. Всеки ще може да ползва електронни услуги без електронен подпис. Ще отпаднат всички излишни стикери и хартийки.

-Казвате, че публичният ресурс ще стане наистина публичен. Какво означава това?

-Няма да има вратички при обществените поръчки, за които не се публикуват сключените договори. Всички плащания, които прави централната и общинската администрация, както и държавните предприятия, ще бъдат публични в реално време.

И не на последно място по значение е, че общественото мнение няма да се формира от фалшиви новини, заливащи Фейсбук, а ще има реална информация за вземаните решения, разходи и т.н.

„Демократична България” е с №25 в бюлетината. Людмила Илиева е с преференция 101.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ


Ключови думи
Людмила Илиева Демократична България
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати