Вторник, 20 Дек 2022
            
Избори 2 октомври 2022

Людмила Илиева от „Демократична България”: Време е да сложим край на енергийната зависимост на България

  20.09.2022 09:55
Людмила Илиева от „Демократична България”: Време е да сложим край на енергийната зависимост на България

Газовата криза всъщност може да донесе свобода на България, ако се изтърпят временните трудности, но държавата трябва да помогне на най-нуждаещите се, смята зам. председателят на ДСБ и водач на листата на „Демократична България” във Великотърновска област Людмила Илиева.

Людмила Илиева води четвърта поред кампания за Народно събрание, но за първи път като водач на листата на „Демократична България” за IV МИР – Велико Търново. Зад гърба си адвокатът от Горна Оряховица има 7 месеца начело на областната администрация и получи признание за най-работещия областен управител в последните години. Пред себе си има трудната задача да спечели отново депутатски мандат за обединението на ДСБ, „Да, България” и „Зелено движение”.

-България е в поредица от избори от година и половина насам, има ли нещо различно, което имате да кажете на избирателите в тази кампания?

-Голямата разлика този път е, че предизборната кампания протича в една непозната за няколко поколения ситуация на война и сериозна икономическа криза. Така че имаме съвсем нови теми, които са свързани както с международната политика на България, така и с най-важното за всеки човек – икономиката и сметките през зимата.

-Пророкува се невиждана криза, зима на студено и тъмно. С това се обяснява и молбата към „Газпром” да се върне в България. Трябва ли да се молим на руснаците да ни пуснат газа?

-Смятам, че темата „Газпром” е една от важните теми на тази кампания и съм категорична, че опитите да преговаряме с компанията са не само унизителни, но и безсмислени. Русия ни обяви за неприятелска държава и през април ни спря газа. Едва ли само след един поклон от наша страна ще благоволи да възобнови доставките. Това, което се случва сега, ни принизява като държава и ни връща с много крачки назад. Изключително важно е да осигурим диверсификация на газовите доставки, а не да се връщаме към монопола на руската компания.

-Възможно ли е диверсификацията да се случи толкова бързо, за да няма недостиг на газ тази зима?

-За последните няколко месеца България успя да извоюва част от своята свобода и ние вече не сме толкова зависими от доставките на „Газпром”. Очаква се през октомври да тръгне газ по Интерконектора от Гърция. Това ще гарантира газ за тази зима. Няма как да си свободен с един доставчик, това предполагам не подлежи на съмнение.

-А защо изключвате „Газпром” като евентуален доставчик?

-Защото Русия използва ресурсите си като геополитическо оръжие. „Газпром” доказа, че не е лоялен търговски партньор, а оръжие за осъществяване на фантасмагорични имперски амбиции. Не можеш да изнудваш цяла Европа и да се опитваш да я поставиш на колене. Това просто няма да се случи. Сценариите за апокалипсис в България заради газа са зле скалъпена драматургия.

-Това означава ли, че очакванията за тежка зима са неоснователни?

-Не казвам, че няма да има трудности. Та ние живеем във време на война, как очакваме да не усетим тежестта на това ужасно бедствие?! Газ и ток ще има, но всяко домакинство ще трябва да преосмисли своите нужди и потребление. Държавата ще трябва да помогне на тези, които сами не могат да се справят със сметките си.

-Как трябва да помага държавата в такъв момент?

-Категорична съм, че не трябва да се раздават пари на калпак и по лъжица на всички. Помощ трябва да получат най-уязвимите, тези, които не могат да се справят сами. Принципът на всеки по равно е абсурден.

-От темата с газа към въпроса „С Европа или с Русия?” Адекватен ли е въобще такъв въпрос?

-Ние сме направили своя цивилизационен избор и мястото ни е там, където трябва да бъде – в Европа. Българският национален интерес съвпада изцяло с европейския. Всички се радваме на ползите, които членството ни в ЕС носи. Нека не хулим Европа, когато нещо при нас не върви. Нещо повече, принадлежността ни към европейското семейство е единствената ни защита срещу имперските домогвания на Русия.

-И още малко по темата Русия, но в контекста на войната в Украйна. Продължавате ли да смятате, че България трябва да помогне и с оръжие на украинците?

-Ситуацията в Украйна е пределно ясна. Имаме агресор и жертва. Няма съмнение на чия страна трябва да сме – естествено на жертвата. „Демократична България” още от първия ден на избухването на тази война беше категорична, че ние трябва с всички сили и средства да помагаме на жертвата. Декларацията, която беше гласувана с почти пълно мнозинство от Народното събрание, се случи благодарение на нашите усилия. България трябва да помага на Украйна. Това е просто без алтернатива.

-И в тази сложна обстановка българите трябва да изберат между какво и какво на 2 октомври?

-Моят призив е да гласуват за реформаторските сили, защото реставраторските само чакат, за да ни върнат отново назад във времето. Изборът е №25 в бюлетината, за да се гарантира свободна и достойна България.

 

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ


Ключови думи
Людмила Илиева Демократична България енергийна независимост
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати