Петък, 04 Nov 2022
            
Велико Търново Общество

В последния си ден като областен управител Людмила Илиева атакува решение на РИОСВ за кариерата край Върбовка

  05.08.2022 07:59
В последния си ден като областен управител Людмила Илиева атакува решение на РИОСВ за кариерата край Върбовка

Областният управител Людмила Илиева поиска да се обяви за нищожно решението на РСОСВ за липсата на екооценка за кариерата край Върбовка

Решението на РИОСВ във Велико Търново за липсата на необходимост от извършване на екологична оценка във връзка със завода за каменна вата край село Върбовка да бъде обявено за нищожно.

Това поиска в молба до Административния съд досегашният областен управител Людмила Илиева. Молбата й е с дата 4 август тази година и касае решение на предишното ръководство на еко инспекцията от април миналата година № ВТ-04-ЕО/2021.

Според областния управител предишното ръководство на РИОСВ е нарушило Закона за общинската собственост. Общата площ на инвестиционното намерение на „Петрургия“ ООД е за над 700 декара. Тези имоти са общински, държавни, а малка част и частни. За имотите държавна собственост, процедурата по екологична оценка няма никакви данни за съгласие на съответните държавни органи за промяна на предназначението, посочва Людмила Илиева. Според молбата й до Административния съд, основанията за нищожност на издадената заповед на РИОСВ са поради нарушения на материалния закон - липса на предпоставки за извършване на преценка необходимостта от завършване на екологична оценка. Решението на тогавашното ръководство на екоинспекцията противоречи на материалния закон и води до превратно упражняване на власт, се посочва още в мотивите.

Припомняме, че през месец май областният управител Людмила Илиева оспори пред Административния съд решение на Общинския съвет в Павликени за инвестиционното намерение на „Петрургия“ ООД за добив на неметални полезни изкопаеми.

 


Ключови думи
Людмила Илиева областен управител
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати